Torghandlare har fått nog

Turerna kring torgahndeln på Rådhustorget har varit så många att Tom Larsen, som sålt blommor på Rådhustorget i 23 år, nu överväger att sluta. Enligt honom är ett flertal andra torghandlare inne på samma bana.
Turerna kring torghandeln på Rådhustorget har varit så många att Tom Larsen, som sålt blommor på Rådhustorget i 23 år, nu överväger att sluta. Enligt honom är ett flertal andra torghandlare inne på samma bana.

I en tidigare artikel skrev vi om att anrika butiker i centrala Landskrona tvingas slå igen. Men även torghandeln är hårt ansatt. Nya regler och dyrare arrende gör att marginalerna minskar och nu står det klart att det inte kommer att bli någon handel på Rådhustorget under december månad. Och detta är droppen för Tom Larsen som handlat med blommor på torget under 23 år. Mycket lutar år att han kommer att stänga och att många andra torghandlare, enligt Tom Larsen, går i samma tankebanor.

Debatten kring torghandeln har böljat fram och tillbaka de senaste åren. Men nu har Tom Larsen på Syrengårdens Blommor fått nog.
– Jag kommer med största sannolikhet att lägga ner här. Det lönar sig helt enkelt inte. Jag har känslan av att kommunen inte vill ha någon torghandel över huvud taget, säger han till Landskrona Direkt.
– Först och främst ska dom höja vår hyra med 90 procent. Samtidigt drar dom ner vår försäljningstid med 30 procent. De jämför vad det kostar i Helsingborg, Lund och Malmö. Men vi har inte den kundkretsen i lilla Landskrona, säger torghandlaren.

Tora Broberg är stadens stadsmiljöchef och hon medger att man har blickarna riktade mot andra städer och deras torghandel. Hon kommenterar dock inte prishöjningen.
– Det har funnits en diskussion i många år kring behovet att förändra torghandeln med anledning av klagomål på utbud, utseendet och skötsel, säger hon och fortsätter.
– I närliggande städer ser torghandeln annorlunda ut. Varorna som erbjuds är fler, mer varierade och arrangeras på ett annat sätt. Många städer har samlat grönt, frukt och blommor i ett område medan loppisutbudet finns på en annan plats i staden. Upplevelsen blir rikare och många lockas att besöka och handla på dessa platser. Det vill vi i högre grad åstadkomma även i Landskrona, menar stadsmiljöchefen.

Ingen torghandel på Rådhustorget i december
Det är dock inte bara prishöjningen som Tom Larsen är upprörd över. Torghandeln kommer precis som förra året att få flytta på sig under december månad. Anledningen är att det ska placeras ut så kallade juleljus.
– Vi kommer att få sälja på Kasernplan samt utanför teatern. Det innebär att vi kommer att tappa 35-40 procent av vår ordinarie omsättning, säger Tom Larsen och är upprörd.
– De ska ha ut samma smidesljus som de hade förra året. Och dessa ska tändas i skymningen. Det vill säga efter att vi stängt om vi nu fått vara kvar. Alla kunder och näringsidkarna runt torget som vi pratade med förra året tyckte det var för sorgligt att torget stod tomt och öde hela dagarna. Bara för att det skulle tändas ljus på kvällen.

Tom Larsen är alltså en hårsmån från att slå igen för gott.
– Går höjningen av taxan genom så är det kört. Det klarar jag inte av ekonomiskt.

Väktare håller koll på torghandlarna
Kommunen håller ett vakande öga för att reglerna följs.
– Vi får sälja till klockan 14 och en halvtimme senare ska vi vara borta, säger Tom Larsen och fortsätter.
– De har anlitat väktare som kommer hit och fotograferar oss. Bilderna skickas därefter direkt upp på stadshuset, säger han och skrattar.
– En av anledningarna till att vi skulle flytta så tidigt är att torget ska sopas innan klockan 15.30. Det blir billigare så för kommunen. Men det är sällsynt att det städas. Personligen har jag sett bilen som sopar två gånger på två månader. Och vi har till och med medvetet låtit lite skräp ligga kvar. Skräp som ligger där när vi kommer tillbaka efter några dagar, informerar Tom Larsen.
– Det är många kunder som har blivit besvikna när vi talat om för dom att de inte får handla blommor för vi måste hinna städa.

Det som upprör Tom Larsen mest är bristen på kommunikation.
– De kallade till ett möte i november förra året. Det var då vi fick reda på att vi inte fick stå på torget i december. Och i år fick vi det i ett brev, säger han och skakar på huvudet.
– Jag har läst i en insändare att Tora Broberg skriver att de har en dialog med torghandlarna. Men det rör sig om en monolog.

Att det skulle röra sig om envägskommunikation håller inte Tora Broberg med om.
– Vi hade ett bra möte där alla deltagande torghandlare kom till tals. Utöver detta har driftspersonal från staden haft en kontinuerlig dialog med torghandlarna, säger hon.

Hon har inte heller uppfattat ”flytten” i december som något problem. Tvärt om.
– Det är stadsmiljöavdelningen, tillsammans med andra avdelningar och förvaltningar som beslutar om vilka evenemang som stadens olika rum ska användas till. För att staden ska utvecklas och vara attraktiv måste vi låta olika evenemang och verksamheter ta plats på Rådhustorget. Många invånare välkomnade att vårt vackra Rådhustorg förra året fick ljusarrangemang och festligheter som adventskonsert med mera. Torghandeln fick ta plats på Kasernplan under samma period och även det upplevdes positivt av många invånare.

Tora Broberg menar att det till och med lockar besökare till Landskrona och den temporära torghandeln på Kasernplan med ett varierat Rådhustorg.
– Staden är en levande plats. Ibland vill vi markera högtider eller evenemang på olika vis genom att göra tillfälliga förändringar i stadsrummet. Vi tror att detta är ett sätt att påverkar attraktiviteten och göra vår stad intressant. Vi har många städer och köpcentrum nära inpå oss som konkurrerar med vår stadskärna. Lockar vi fler besök ger det samtidigt goda förutsättningar för mer torghandel, oavsett om den är placerad på torget eller på Kasernplan

Tom Larsen hävdar att praktiskt taget alla torghandlare är av samma uppfattning som honom och att de överväger att sluta.
– Alla utom de som säljer grönsaker varje dag funderar på att sluta. De som står här varje dag kanske klarar det ekonomiskt men det gör inte vi andra. Och skulle så ske så är torghandeln död.

Detta skriver dock inte Tora Broberg under på.
– Vi vill utveckla torghandeln på Rådhustorget med större utbud genom fler frukt- och grönsakshandlare samt blomsterförsäljare. Vi vill också ge nya aktörer som säljer matvaror möjlighet att ta plats på torget. Loppisförsäljning är populärt och intresset och handeln ökar, därför vill vi ge loppisen möjlighet att utvecklas på Kasernplan.

Tom Larsen vet inte om han ska skratta eller gråta när han visar upp brevet från kommunen som informerar om att ingen torghandel kommer att finnas på Rådhustorget under december månad.
Till arkivet