Annons

Anrika butiker går i graven

Sko-Elegans är en av flera butiker som tvingas stänga då Landskronabornas köpvanor förändrats.

Uppdaterad 2017-11-28 kl 09.55

Samtidigt som stora butikskedjor slåss med Internethandeln om kunderna så drabbas de mindre butikerna i centrum. Hvilans Kläder lade nyligen ner efter att ha funnits i näst intill 100 år och nu kommer även anrika Herrcenter och Sko-Elegance att stänga för gott.

Annons
 

– Jag har jobbat vid symaskinen i hela mitt liv men nu räcker det. Det finns inget intresse från någon att ta över verksamheten så därför stänger vi efter nyår, säger Gert-Arne “Nane” Nyman som varit skräddare i över 50 år.
– Man har upplevt med och motgångar, precis som i alla andra branscher. Just nu står klädhandeln så som många andra branscher inför en tuff utmaning att möta konkurrensen från den allt växande internethandeln. Vi har klarat oss relativt bra ändå tack vare en trogen kundgrupp och för att vi har eget skrädderi. Kostymer behöver oftast justeras för att sitta perfekt, säger han.

Efter ett långt yrkesliv ser “Nane” Nyman fram emot att vara ledig.
– Jag är 66 år gammal, det är dags för mig att gå i pension. Nu ska jag göra sånt som man inte kan göra om man driver ett litet företag. Jag ska åka på långa semestrar, se till att spendera massor med tid med barnbarnen, läsa och njuta av livet. Men först ska vi ha en ordentlig utförsäljning. Vi är varit stolta över att ha undvikit att ha REA på över 20 år, men under december månad slår vi till på stort. Vi har till och med redan lämnat bort stora delar av inredningen som går på auktion hos Skånes auktionsverks onlineauktion den 12 december.

Han verkar vara tillfreds med tanken att sluta jobba men ett visst mått av vemod finns ändå.
– Det är klart att jag älskar mitt yrke, annars hade jag inte varit här i alla år. Samtidigt så har butiken blivit lite som mitt vardagsrum. Det är här jag träffar många av mina vänner, många kommer bara in för att prata. Det är fascinerande att blicka tillbaka över alla år som vi funnits här, alla människor man mött. Idag har vi kunder som kommer in där jag först blev bekant med deras far- och morföräldrar för en väldans massa år sen.

Även den anrika skobutiken Sko-Elegance på Eriksgatan kommer att stänga inom kort. Någon exakt datum är dock inte spikad.
– Jag tog beslutet nyligen och jag kör på till lagret är slut, säger Lars Eszter som drivit skobutiken ett flertal år.
– Det verkar inte som att det är lönt att satsa på riktiga kvalitetsskor idag. Så därför stänger jag.

En annan handlare som vill vara anonym menar att även de nya butikerna i södra Landskrona drabbar handeln.
– Jag har tappat mycket sedan Rusta och Biltema öppnade. Det verkar som att folk hellre åker dit än handlar av oss i stan. Det märks tydligt i kassan, säger hen.

Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) tror sig veta lite av svaret.
– Det är ju så att tiderna förändras. Folk har helt enkelt förändrat sina köpvanor. Men själv handlar jag i stadens butiker. Men ytterst handlar det ju om att man hyggligt måste kunna matcha priserna, säger han.
– En affär med herrkläder är viktigt för Landskrona. Här ska vi anstränga oss för att hitta en ersättare.

Läs mer: Nane – 50 år som skräddare idag

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser