Dags för ett hållbart julevenemang

På lördag har du chansen att fynda julsaker på den speciella julloppisen på Kasernplan.
På lördag har du chansen att fynda julsaker på den speciella julloppisen på Kasernplan.

Åk sopsafari, träffa tvärtomtomten, pyssla med återvunnet och fynda på julloppisen. När LSR fyller 40 och firar med ett julevent för hela familjen är det hållbarhet som står i fokus.

Hur kan man göra julen både god och hållbar? Det tänker Landskronas och Svalövs kommunala renhållningsbolag LSR svara på, när de i år fyller 40 och firar med att arrangera ett hållbart julevent på Kasernplan på lördag.

– Det vi ser är att avfallsmängderna har ökat kraftigt och medeltemperaturen stigit sedan vi bildades för 40 år sedan. Konsumtion och användning av resurser är förknippade med klimatpåverkan och där tror vi att barnfamiljer kan göra en stor skillnad. Därför bjuder vi i samband med vårt 40-årsjubileum in till ett hållbart julevent där vi genom roliga och spännande aktiviteter hoppas kunna inspirera till hur vi kan leva mer hållbart. Att vi gör det i samband med julen är för att då ökar både konsumtion och därmed avfall drastiskt, berättar Jonny Meerwald, VD på LSR.

Flera av aktiviteterna riktar sig till barn och på plats kan man bl.a. möta LSR:s egen tvärtomtomte. Som inte ger bort några julklappar, men gärna tar emot klappar man har med sig som andra kan få. Det kan vara leksaker och andra prylar som är hela, rena och funkar. Klapparna skänks till det lokala välgörenhetsprojektet “Tomten bor i Landskrona” som sedan 2013 har delat ut julklappar till behövande i och utanför Landskrona.

Man kan också titta närmare på sopbilen eller ta safaribussen och kolla in soptippen som med tiden blir ett jättestort grönområde.
–  Vi ser fram emot en dag med förhoppningsvis många besökare där vi kan berätta om vad vi gör, varför och samtidigt bjuda på ett roligt event för hela familjen, säger Jonny Meerwald.

Det händer mer under evenemanget:

Skånepremiär för ny barnföreställning med populärt troll
Landskronasonen Johan Östberg, känd från Bolibompa och den populära barnteatern “Drill & Drull” har Skånepremiär med sin nya barnföreställning “Mamma, pappa, troll” som bjuder på bus med pruttkuddar, gamla kalsonger och köttbullar i näsan. Föreställningen spelas utomhus på Kasernplan.

Julloppis
Ett sätt att minska på soporna är att återbruka mer och inte tvunget handla nytt. Därför har LSR bjudit in lokala second hand-butiker och loppisar att samla sina finaste julprylar i en gemensam julloppis.

Lär dig att minska matsvinnet
Besökarna får tips om vad man kan laga till av julmaten som blir över och smakprov på alternativ och “smart” julmat.

Julpyssel med återbrukat
Den som gillar pyssel kan julpyssla med återvunnet material tillsammans med organisationen återSKAPA som bl.a. synts i SVT:s Sommarlov. Med hjälp av skänkt industrispill och utrensat material från företag skapar de kreativt och nyskapande julpyssel och visar hur man kan göra hållbara julklappar.

Till arkivet