Annons

Selma Lagerlöf och Sophie Elkan – Från bok till utställning

Anneli Oxenstierna, museilektor på Landskrona museum, har forskat i Selma Lagerlöfs och Sophie Elkans resor, något som nu presenteras i en utställning på museet.

På söndag invigs en ny utställning på Landskrona museum. Det är fotografier från Selma Lagerlöfs och Sophie Elkans resealbum som tillsammans med vykort från resorna visas upp.

Annons
 

I en tidigare artikel har Landskrona Direkt berättat om de båda damernas resor i samband med att boken Frihetslif, skriven av Lena Carlsson, släpptes i somras.
– Jag och Lena har tillsammans varit på Mårbacka Arkiv för att forska i de bådas äventyr. Lenas arbete resulterade i en bok och mitt i denna utställning, säger Anneli Oxenstierna, museilektor på Landskrona museum.

– 37 år gammal ger sig Selma Lagerlöf ut på sin första utlandsresa , en bildningsresa till Italien. Reskamrat var den världsvana Sophie Elkan som hängt på vägarna sedan hon var nitton år och hon introducerar Selma till en vidare och större värld. Italienresan skulle senare följas av andra. Orienten, England, Wales, Balkan, Tyskland, Belgien och återigen Italien, säger Anneli Oxenstierna och visar runt bland de 100-tals bilderna.
– Vi kommer även att ha ett längre bildspel som där man kan följa damernas äventyr.

Utställningen, som heter Två ensamma fruntimmer på resa – bilder ur Selma Lagerlöfs och Sophie Elkans album, produceras av Landskrona museum och fotografierna liksom vykorten kommer från Mårbackas arkiv. Utställningen visas den 19 november till 2 den april 2018.

Anneli Oxenstierna visar upp en kamera som de båda damerna köpte på en av resorna. Och närmast på bordet finns de första bilderna som togs.

Läs även och se många bilder på: Fruntimmer med kamera på drift

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser