Annons

Fruntimmer med kamera på drift

Nu har du möjlighet att slå följe med två ensamma fruntimmer på flera långresor med kamera. Åren är runt sekelskiftet 1900. Det inte vilka damer som helst som författaren Lena Carlsson följt i spåren i sin nya bok “Frihetslif”.  Vännerna Selma Lagerlöf och Sophie Elkan tar på resor till bland annat Italien, Orienten, Balkan och England och med sig har de en kamera.  Det är stundtals oskarpt, dubbelexponerat och naggat av tidens tand men ofta väl komponerat och fångat i ögonblickets ingivelse.
– Det är amatörbilder men en del är helt fantastiska. Det är samtidigt fascinerande att tänka vilka det är som hållit i kameran, säger Lena Carlsson.

Mellan 1895 och 1913 gjorde Selma Lagerlöf och Sophie Elkan åtta utlandsresor som författaren Lena Carlsson från Landskrona dokumenterat i sin senaste bok ”Frihetslif”, hennes sjunde bok om Selma Lagerlöf.
– Bokens titel är hämtat från ett resebrev som Selma skrev till  sin vän Anna Oom (som undervisade  vid flickläroverket i Landskrona, reds anm). Då beskrev hon resandet som ett ”Frihetslif” likt det som de levt tillsammans i Landskrona, berättar Lena Carlsson.

Annons
 

Under nästan fyra år har författaren arbetat med det 300-sidiga praktverket.
2013 besökte Lena Carlsson tillsammans med museilektor Annelie Oxenstierna biblioteket i Sunne och tittade då på en liten skärmutställning med vykort som Selma Lagerlöf skickat till sin mamma från sina utlandsresor tillsammans med vad hon kallade”reskamraten”,  Sophie Elkan.
På Mårbacka överraskades vi sedan av små album med jättemånga små-små bilder som de tagit på sina resor. Ganska omgående kände vi att här fanns material till både en utställning och en bok, säger Lena Carlsson och nu har alltså boken lämnat tryckeriet och till hösten kommer utställningen att visas på Landskrona Museum.

Bilderna som fått fungera som original är blott 8 x 5,4 cm stora. Dessa har scannats in och förstorats upp. Några enstaka bilder har visats tidigare men övervägande publiceras nu för första gången.
– Den första resan i boken som går från Landskrona till Italien sker dock utan kamera.  Istället köper resenärerna här högklassiga bilder. Selma går också till en fotograf i Rom. Man besöker högst troligt också den första bienallen i Venedig. Ett vykort hem till mor pryds av logotypen för  Prima  Esposizione Internazionale d’Arte della Città di Venezia 1895. Här ställde bland annat Zorn och Kröyer ut, berättar Christer Strandberg som gett boken sin grafiska form och där parhästen tillika hustrun, Karin svarat för text- och bildmontage.
Väl hemma i Landskrona igen efter Italienresan skriver Selma Lagerlöf boken som kommer att bli hennes egentliga genombrott, Antikrists Mirakler.  Hon håller också föredrag på Godtemplarsalen om påsken i Rom.

1898 har Selma Lagerlöf flyttat från Landskrona till Falun och nu görs en tvåmånaders resa till Frankrike och Holland. Ännu har ingen kamera införskaffats. Istället bjuder boken på ett par unika teckningar från resan.

– 1888 kom den första kameran för rullfilm.  Det var Eastman Kodak Company som svarade för denna nymodighet. En sådan köptes till långresan  till Orienten 1899/1900. Kanske i Paris. En  adress därifrån finns tryckt på fodralet, berättar Lena Carlsson.

Den första bilden med den nya kameran är tagen av Selma på Sophie. Antagligen i Kario. Det gör att jag tror att kameran inhandlades där. Det  saknas text till vissa bilder i resealbumen, säger Christer Strandberg och berättar om det detektivarbete som också krävts för att få fram fakta till boken.
Internet är ett fantastiskt redskap. Bland annat lyckades vi efter en del sökningar ta reda på att denna bild av Selma är tagen på Dionysosteatern i Aten, säger han och pekar på en bild som dragits upp stort över två sidor.

Den åtta-nio månader långa resan till Orienten tar de orädda damerna till mängder av världsmetropoler däribland  Berlin, München, Florens, Rom, Alexandria, Kario, Jerusalem, Beirut, Damaskus, Aten, Venedig, Innsbruck och  Köpenhamn innan man åter landstiger i Sverige och Landskrona.
– Resorna var  långa och höll stundtals ett imponerande tempo, säger Lena Carlsson.
– Man tog sig fram på  alla möjliga sätt.  Tåg förstås, men ofta med  häst och vagn, och båt där det krävdes. Åsnor. Kameler.  Men också via bärstol.

Några makalösa fotografier
Troligtvis är det samma kamera som följer med på resorna genom åren. 1905 tycks något hända i bildseendet.  Kanske är det också filmkvalitén som förbättrats. I Tenby, Wales tar damerna en bild på ett sällskap på stranden så otroligt bra och suggestiv. Bilderna från Ostende i Belgien är som svartvita oljemålningar .

1907 bär det av till Balkan och här förevigas den gamla bron  i Mostar.  Bron som 1993 förstördes under inbördeskriget men som sedan åter byggts upp. 
– Det är en fantastisk bild. Antagligen den allra bästa i boken, avslutar  Christer Strandberg.

Troligtvis den första bilden tagen med den nya kameran på Sophie Elkan i Kairo.

Damernas kamera från Eastman Kodak Company.

Klagomuren.

Ofta reste man ytterst spartanskt. Som här i en bärstol mellan två åsnor.

Selma i trädgården på Hotell Dimitri i Damaskus.

Splato

Sarajevo

Selma på Palazzo Donna Annas balkong.

Llandudno, Wales.

Tenby, Wales.

Ostende, Belgien.

Christer Strandberg bläddrar i den nya boken och stannar upp vid…

..bilden på Selma vid Dionysosteatern i Aten. – Det framgick ingenstans att bilden var därifrån men efter lite sökningar på nätet kom jag fram till att det måste vara just den amfiteatern vid Akroplisklippan som bilden är tagen.

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser