Annons

Unik mannekänguppvisning i Sofia Albertina kyrka

I ett rum med perfekt temperatur och luftfuktighet i Sofia Albertina kyrka förvarar Landskrona Församling en näst intill unik samling heliga klädesplagg. Här ser 1:e Kyrkvaktmästare Lina Andersson till att de är i ordning inför mannekänguppvisningen på tisdag.
Foto: Hjördis Thelander

Tisdagen den 14 november hålls en något annorlunda mannekänguppvisning i Landskrona. Det är Landskrona Församling som bjuder på en helkväll med mannekänguppvisning, musik och intressanta berättelser i Sofia Albertina kyrka. Klädhistorikern och stylisten Tonie Lewenhaupt medverkar, liksom kyrkans kulturgrupp, som står för arrangemanget.

Annons
 

Heliga kläder i kyrkans tjänst – kaftan, alba, stola, röcklin, mässhake, korkåpa, hartänder, etc. Under kvällens mannekänguppvisning berättar Tonie Lewenhaupt om några av de heliga kläder som förvaras och även används i Sofia Albertina kyrka samt i Härslövs och Ottarps kyrkor.
– När vi inventerade i Härslövs kyrka hittade vi en mässhake från 1700 talet, som ursprungligen ritats av Hårleman, Sofia Albertina kyrkas arkitekt, berättar Tonie Lewenhaupt.
– Mässhaken är i rokokostil med breda silverbårder och tofsar, en ovanlig dekoration på en mässhake. 

Tack vare att de gamla kläderna var så tunga är de tämligen välbevarade. Nutida präster vill ha lättare skrudar. I gamla tider, då det inte fanns centralvärme i kyrkorna, fick prästerna ha lager på lager av varma kläder under skrudarna.

Arrangemanget äger alltså rum på tisdag och börjar klockan 19.00.

”Mannekängerna” provar skrudarna under överinseende av Tonie Lewnhaupt och medlemmar i kyrkans kulturgrupp, som står för arrangemanget.
Foto: Hjördis Thelander

En röd mässhake kommer också att visas upp.
Foto: Hjördis Thelander

Denna är tillverkad av sammet.
Foto: Hjördis Thelander

Ett heligt plagg från 1600-talet.
Foto: Hjördis Thelander

Denna är tillverkad på 1700-talet.
Foto: Hjördis Thelander

Mässhake
Foto: Hjördis Thelander

Mässhake
Foto: Hjördis Thelander

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser