Annons

Från flaska till Kranmärkt

Längst upp vid benet syns ett av stålnäten som ska förhindra att fler betongbitar faller ned. - Stålnäten kring benen ser ut som upp- och nedvända parasoller, säger Stefan Bergman, entreprenadingenjör på NSVA.

Landskrona stads vatten lagras i vattentornet, som också kallas för vattenreservoar. Vattnet fylls på i vattentornet under natten när vi sover och inte använder så mycket vatten. På dagen när vi använder mer vatten finns det ett lager i vattentornet som vi kan använda. Med vatten i vattentornet blir det ett jämnt flöde i ledningarna hela dagen.

Länsstyrelsen Skåne kranmärker hela verksamheten och stoppar inköp av vatten i flaska.
I Landskrona finns inget generellt förbud mot buteljerat vatten men miljötänket med kranvatten finns redan.

Annons
 

– Vatten är vårt viktigaste livsmedel. Länsstyrelsen Skåne arbetar med att skydda och förvalta de dricksvattenresurser vi har, samtidigt som vi verkar för ett fossilbränslefritt Skåne. Det känns som ett steg i rätt riktning att inte längre servera buteljerat vatten på vår myndighet, säger landshövding Anneli Hulthén vars 550 medarbetare nu får dricka kranvatten på mötena.
– Generellt kan jag inte påminna mig om att vi har något förbud mot vatten på flaska. På stadshuset har vi dock vattenautomater där man kan välja på kolsyrat och vanligt vatten. Dessa är kopplade direkt på kranvattenledningen, säger Stefan Johansson, biträdande stadsdirektör.

Inte heller på kommunfullmäktige serveras ”köpevatten”.
– Nej. Inför varje möte tappar vi upp kranvatten på flaskor och servera, säger Tomas Olsson på Landskrona stads vaktmästeri.

Landskrona är med andra ord långt fram med att få kalla sig ”Kranmärkt” vilket är en nationell hållbarhetsmärkning av verksamheter som endast använder sig av kranvatten. Det betyder att arbetsplatsen, liksom möten, externa konferenser och utbildningar är fria från flaskvatten. I samband med Världsvattendagen den 22 mars lanserades hållbarhetsmärkningen Kranmärkt på nationell nivå i Sverige. Märkningen syftar till att uppmärksamma verksamheter som är fria från flaskvatten och endast använder kranvatten. De som uppfyller kraven kan ansöka om den nationella märkningen.

-Att välja kranvatten i stället för flaskvatten är ett enkelt sätt att bidra till en bättre miljö. Genom kranmärkningen tar verksamheter ställning för en bättre miljö och inspirerar andra att också välja kranvatten, säger Eva Kristensson, avdelningschef på VA SYD.

Vattentäta fakta

4 öre per liter. I Sverige har vi gott, friskt och hälsosamt vatten direkt ur kranen. För omkring 4 öre per liter får du ett av världens bästa dricksvatten, och då ingår även hemleverans.

Minst 300 gånger bättre för miljön. En liter kranvatten är 300 gånger bättre för miljön jämfört med samma mängd flaskvatten, som kräver transporter och tillverkning av vattenflaskor som orsakar onödiga koldioxidutsläpp och avfall.

Minst 250 gånger billigare. En liter kranvatten kostar 250 gånger mindre än samma mängd flaskvatten. Då har Länsstyrelsen ändå räknat på det billigaste literpriset på flaskvatten, köpt i en vanlig matbutik. Kranvattnet är dessutom lokalproducerat och levereras direkt till din kran.

Småländskt vatten i skånska kranar. Dricksvattnet i Landskrona kommer från sjön Bolmen i Småland och är mjukt. Ett mjukt vatten innebär att du kan använda mindre rengöringsmedel och tvättmedel, bra både för ekonomin och miljön.

Åtta mil i tunnel. Från Bolmen leds vattnet genom en åtta mil lång tunnel till Ringsjöverket där sjövattnet renas till dricksavtten. Därefter leds vattnet i långa huvudledningar till Landskrona och sedan vidare till alla som har kommunalt vatten i Landskrona.

140 liter om dan. Varje person i Sverige använder ungefär 140 liter vatten om dagen, uppger NSVA.

Verksamheter som uppfyller kraven för Kranmärkt inom NSVAs ägarkommuner Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp kan ansöka om märkningen genom att kontakta NSVA.

Länsstyrelsen i Skåne är nu Kranmärkt. Vem tar initiativ till att Landskrona blir detsamma?

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser