WE – en gren för alla

Inom Working Equitation, WE, betonas samspelet med hästen något som tränades på i Landskrona Ridklubbs nya ridhus i helgen. Foto: Privat.
Inom Working Equitation, WE, betonas samspelet med hästen något som tränades på i Landskrona Ridklubbs nya ridhus i helgen.
Foto: Privat.
Uppdaterad 2017-10-26 – kl. 10:25

I helgen hölls en träning i  Working Equitation (WE) på Landskrona Ridklubb. Arrangemanget var ett samarbete mellan Skånes Ridsportförbunds parakommitté och Landskrona Ridklubb. Träningen hölls av Marika Lundh som jobbar som domare inom WE.

– Temat var grundläggande introduktion till Working Equitation. Ryttare från andra ridklubbar var också välkomna. Tre av de sex ryttare som deltog hade funktionsnedsättningar. Alla ryttare, barn som vuxna, med eller utan funktionsvariation deltog, berättar Marika Lundh.

Eleverna red i grupper om två där de fick träna på att kontrollera sin häst och rida genom olika hinder så som slalom, passera smala utrymmen, rida runt tunnor med mera.

WE beskrivs som en träningsform som passar alla ryttare och hästar.
– Du behöver inte ha en speciell typ av häst eller ponny. Så länge ekipaget är proportionellt så får vuxna tävla på ponny, alltså en gren för alla, menar Josefin Persson på Landskrona Ridklubb.

Sporten i sig utvecklar ryttarens sits, balans och hjälpgivning, planering av ridvägar, koordination samt anpassning av tempo.
Detta gör att träningsformen är ett utmärkt komplement till den ordinarie ridskoleutbildningen då de flesta ridskolor redan har det material som behövs tillgängligt i form av en hinderpark exempelvis.

Som tävlingsform rids WE i tre olika moment, dressyr-, teknik och speedmoment. Under helgens träning var det just teknikmomentet som var i fokus. Både vuxna och barn visade prov på skicklighet på att hantera och samspela med sin häst eller ponny.
– En nyttig och lärorik träning som många fler skulle kunna ha stor glädje av, understryker Josefin Persson.

– Skånes Ridsportförbunds parakommitté vill att alla ridskolor ska erbjuda ridning för personer med funktionsvariation samt att pararyttare ska kunna delta i träningar och tävlingar tillsammans med alla andra, avslutar Marika Lundh.

 

Till arkivet