Annons

Landskronalärare nominerad till Augustpris

Elin Nilsson är nominerat till Augustpriset för Årets svenska barn- och ungdomsbok.
Foto: Nils Wallin

Den 27 november delas Augustpriset ut på Augustgalan i Stockholms Konserthus. En av de som nominerats till Årets svenska barn- och ungdomsbok är Elin Nilsson för sin novellsamling Anrop från inre rymden. Till vardags är Elin Nilsson lärare på Albins Folkhögsskolas skrivarlinje.

Annons
 

–  Det känns fantastiskt. Jag fick beskedet för en vecka sedan och jag har knappt hunnit smälta det ännu, säger en strålande glad Elin Nilsson till Landskrona Direkt.

Novellsamlingen påbörjades 2014 och släpptes i maj i år.
– Det är är en kul känsla att se sina böcker i olika boklådor och på nätet. Och att nu bli nominerad gör ju att man får blodad tand.

På Augustgalan delas Augustpriset ut i tre olika kategorier, Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Vilka författare som erhåller 100 000 kronor och en bronsstatyett av konstnären Mikael Fare, är hemligt fram till dess att de förseglade kuverten bryts.

Den jury som nominerat Elin Nilssons bok skriver följande:
Ett tittskåp in i verkligheten – ja, det är vad Elin Nilsson ger läsaren i novellsamlingen Anrop från inre rymden. I åtta avskalade berättelser ges vi en skymt av vardagen, i all sin vardagliga ovanlighet. Det är opretentiöst, stringent, och träffsäkert. Och igenkänningsfaktorn är hög. Berättelserna – små utsnitt av tid och rum – får oss att tänka och fantisera vidare. Det är novellkonst på högsta nivå.

Noterbart är att den tidigare eleven på Albins Folkhögsskolas skrivarlinje, Johanna Thydell, nominerats i samma kategori som Elin Nilsson, för sin bok Dumma teckning!

De nominerade titlarna läses nu av en elektorsförsamling bestående av 63 elektorer – 21 i vardera kategori. Elektorerna är spridda över hela landet och består av en tredjedel bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker med flera.

Albins Folkhögsskolas rektor, Krister G. Ramström är av naturliga skäl glad idag.
 – Det är fantastiskt roligt. Att ha en lärare och en före detta elev som nominerade till Augustpris är av förklarliga skäl ett stort erkänande för vår skola på bred front, säger han.

Nu väntar Elin Nilsson med spänning fram till den 27 november då vinnarna ska presenteras.
– Det är klart att det känns pirrigt men bara att bli nominerad är en fantastisk bekräftelse på skrivandet, avslutar författaren.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser