Föredrag hos Föreningen Norden om Finland 100 år

Henrik Wilén, förbundssekreterare i FNF Foto: Per Månsson
Henrik Wilén, förbundssekreterare i FNF Foto: Per Månsson

Måndagen den 2 oktober höll Henrik Wilén föredrag om Finland hos Föreningen Norden på Siriuslokalen i Landskrona. Han berättade om landets dramatiska historia. Från år 1809 hade Finland tillhört det ryska imperiet som ett autonomt område. Under denna tid hade Finland utvecklat sin förvaltning, ekonomi, kultur och det finska språkets ställning.

Självständighetsprocessen fick fart efter Rysslands nederlag i första världskriget och imperiet hamnade i kaos med revolution. Det lilla folket på tre miljoner såg nu sin chans att frigöra sig från den ryska jätten. Därför antog Lantdagen den 6 december 1917 en självständighetsförklaring, som efter Bolsjevikernas och Lenins godkännande, också erkändes av flera andra stater.

Finland har upplevt inbördeskrig år 1918 med 38 000 döda, Vinterkriget åren 1939-1940 och Fortsättningskriget åren 1941-1944 med 90 000 döda. Trots svåra tider har finländarna i hundra års tid byggt upp sitt eget land och är nu en framstående nation i Europa med nästan sex miljoner invånare.

Nästa sammankomst hos föreningen äger rum måndagen den 6 november kl.19 på Siriuslokalen.
Arkeolog Bertil Helgesson berättar då om Uppåkra, Skandinaviens största järnåldersbosättning.

Inrapporterat av Per Månsson
Till arkivet