Känd samhällsdebattör gästade

Sven-Erik Alhem gästade Landskrona-Citadell Rotaryklubbs veckomöte den 16 oktober på Hotel Öresund. Foto: Birger Olsson.
Sven-Erik Alhem gästade Landskrona-Citadell Rotaryklubbs veckomöte den 16 oktober på Hotel Öresund. Foto: Birger Olsson.

Hur hävdar jag på bästa sätt min rätt när jag drabbats av brott?”, det var måndagens tema när Landskrona-Citadell Rotaryklubb höll veckomöte på måndagen och gästades av den före detta överåklagaren och samhällsdebattören Sven-Erik Alhem.

Sven-Erik Alhem har tidigare arbetat som överåklagare. Han har också gjort sig känd som en stridbar samhällsdebattör. Sven-Erik har engagerat sig i många olika frågor, bland annat mänskliga rättigheter och hatbrott. Han är sedan snart tio år förbundsordförande i Brottsofferjourernas Riksförbund. Som samhällsdebattör använder Sven-Erik gärna Twitter och han delar oftare ut ris än ros när han uttalar sig i olika frågor.
– När jag var ung så sa alltid min mor att man skulle vänta på sin tur. Hon menade att myndigheterna gjorde vad som förväntades av dem och att den enskilde fick rätt till slut. Så är det inte idag. Nu måste man vara påstridig och höra av sig på olika sätt till polisen och åklagarmyndigheten om det inte händer något vid en polisanmälan.

Sven-Erik Alhem menar att har det inte hänt något inom en vecka efter en anmälan måste man själv ta kontakt och ställa frågor till myndigheterna. I mängden av brottsanmälningar blir det alltid några som får ”förtur”.
– ”Blåögdhet” är också något som retar mig! Vi har till exempel en konstig syn på kameraövervakning. Många menar att det är integritetskränkande, men jag tycker att det istället är en vettig insats för att förhindra brott och ett stöd i polisens utredningsarbete.

Enligt Sven-Erik Alhem finns det också en missuppfattning i hur långt man får gå när det gäller självförsvar om man hamnar i en utsatt situation. I själva verket får man göra ganska mycket. Det är dock skillnad på om man blir utsatt för egendomsbrott eller våldsbrott. Proportionalitetsprincipen råder! Det betyder att ”åtgärder inte skall gå utöver det som är nödvändigt med hänsyn till ändamålet”.

Sven-Erik Alhem uttalar sig också om rapporterna den senaste tiden att polisen i vissa fall nedprioriterat våldtäktsutredningar.
– Om jag vore polischef skulle jag skämmas ögonen ur mig om jag gjorde så!

Mycket fungerar ändå bra inom polisen, men de klarar inte av vardagsbrottsligheten. Enligt Sven-Erik behöver man rensa bort uppgifter för att kunna bli effektivare.

Allt detta och en hel del annat berättade Sven-Erik Alhem om för ett stort antal medlemmar och deras gäster vid Landskrona-Citadell Rotaryklubbs veckomöte 16 oktober på Hotel Öresund.
Presidenten Björn Lind tackade Sven-Erik Alhem för det intressanta föredraget.  

Inrapporterat av: Birger Olsson
Till arkivet