Annons

Himlens mörkrum på Maxim

Himlens mörkrum visas i veckan på Biograf Maxim. Filmaren Nils Petter Löfstedt hoppas att många tidigare varvsarbetare ska se filmen.
Foto: Nils Petter Löfstedt

Ikväll går Himlens mörkrum upp på biograf Maxim. En dokumentärfilm som delvis utspelar sig i Landskrona, på varvet och museet. 

Annons
 

Nils Petter Löfstedt är i Landskrona och gör reklam för sin redan prisbelönta dokumentärfilm Himlens mörkrum. Målgruppen är klar – killarna och tjejerna på industrigolven.
– Osså gubbarna på varvet, tillägger han.

Filmen som i veckan visas på Maxim hade nyligen världspremiär under filmfestivalen Nordisk Panorama och belönades där med det prestigefyllda Publikpriset.
Nu är det en smal genre. Det hör inte till vanligheterna att en dokumentärfilm går upp på biograferna. Det gläder mig mycket för då finns chansen för arbetarna att se den, säger Nils Petter Löfstedt.

Filmen följer fotografen och filmaren Jean Hermanson. Han fotograferade arbetare på de svenska industrigolven.  Nils Petter Löfstedt var under flera år Jeans fotoassistent.
– Nu tog Jean fantastiska bilder men det är främst miljöerna och arbetarna som är det viktiga.  Enligt honom själv så begick han ett stort misstag och det var att han aldrig tog reda på namnen på de han fotograferade, berättar Nils Petter Löfstedt som nu gjort ett tappert detektivarbete och försökt att finna dessa personer. Något som också redovisas i filmen.

Jean Hermanson var och är en av Sveriges stora dokumentärfotografer under 1900-talet. Han dokumenterade människor och villkor på några av vårt lands allra tyngsta arbetsplatser som järnverken och varven. Tillsammans med Torgny Schunnesson  gjorde han dokumentärfilmen Den sista båten. Filmen skildrar nedläggningen av Öresundsvarvet. En film som förövrigt hade premiär på just Bio Maxim i juletid 1983.

I Himlens mörkrum får vi ta del av  Jean Hermanson enorma bildskatt, och inte minst lära känna människorna på hans fotografier. Sedan ett par år tillbaka förvaltar Landskrona Foto Jean Hermanssons efterlämnade bildsamling. Ifjol höstas visades den fina dokumentationen av Dublins barn på Landskrona museum.

I november kommer filmen att visas i ett kortare format som K-Special på SVT men redan i veckan kan du alltså ta del av långfilmsversionen på biograf Maxim.

Filmen visas idag och varje dag fram till och med torsdag klockan 17.45 men har även en föreställning på onsdag klockan 15.

Nils Petter Löfstedt har precis varit på plats och lämnat affischer till Biograf Maxim för sin film Himlens mörkrum.
– Jag har inget stort distributionsbolag bakom mig. Så det gäller att fixa det mesta själv, säger han.

Nils Petter Löfstedt i Jean Hermansons spår.

Jean Hermanson var en av vår tids främsta arbetarfotografer.
– Alla människor är vackra när de arbetar, menade fotografen och filmaren. Respektfullt fotograferade han arbetare över hela Sverige, främst på de svenska verkstads- och industrigolven. Bild ur filmen Himlens mörkrum.

Jean Hermanson följde arbetet med den sista båten från Öresundsvarvet.

Bild från stora skrovhallen. Foto: Jean Hermanson.

Många är de arbetare som Jean Hermanson förevigat. Nu har hans assistent Nils Petter Löfstedt sökt upp namnen på många av dessa.

Under arbetet med utställningen Dublins barn på museet ifjol var Nils Petter Löfstedt på plats och spelade in material som nu kan ses i filmen.

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser