Lokal bildskatt delas ut

Sofia Björne och Kalle Berggren hänger en fotoutställning med bilder av den legendariske pressfotografen Anders Hildings bilder. - Det är arbetsmaterial som jag hade när vi gjorde böckerna "Hildings Bilder", berättar Kalle Berggren som nu tänker skänka bilderna till besökare under Kulturnatten.
Sofia Björne och Kalle Berggren hänger en fotoutställning med bilder av den legendariske pressfotografen Anders Hilding.
– Det är arbetsmaterial som jag hade när vi gjorde böckerna ”Hildings Bilder”, berättar Kalle Berggren som nu tänker skänka fotografierna till besökare under Kulturnatten.

Andra fredagen i oktober fylls Landskrona av kultur. Musik, dans, konst, boksignering, pyssel och spännande möten bjuds det lite varstans i centrum men kanske speciellt på Björnes Galleri som på senare år kommit att bli ett viktigt dragplåster när det vankas kulturnatt.

Årets kulturnatt är den 25:e i ordningen och på Galleri Björne på Gamla Kyrkogatan 21 kommer man jubileet till ära, att bokstavligen talat bjuda besökarna på en bild av den legendariska pressfotografen Anders Hilding.

Journalisten Kalle Berggren och fotografen Anders Hilding var ett strävsamt radarpar under 1970- och 1980-talen.
Kalle Berggren kunde knappt göra ett reportage på stan utan att få frågan ”Kommer inte Hilding?”.
– Utan en bild av Hilding,  var reportaget inte mycket värt, minns Kalle Berggren som i sina gömmer hittat flera lådor med fotokopior som togs fram i samband med att böckerna ”Hildings bilder” producerades. Bilder han nu skänker.
– Det går inte att spara på allt. Fotografierna har jag hängt upp här på Sofias galleri och skulle besökarna känna igen någon på bilderna så är det bara att lossa på tvättklämman och ta med sig bilden hem, säger Kalle Berggren.
– Kanske hittar man en bild på sin gamla moster, morsa eller farsa, säger han med ett leende.

Kalle Berggren var redaktör och formgivare av sammanlagt sex fotoböcker av Anders Hilding.
– För fotoboksnörden så finns här faktiskt också mitt första utkast till den första boken i ”Hildings 50-tal i Landskrona” att bläddra i. Den gjordes ur en använd gammal kassabok, säger han och visar upp förlagan.

Fotograf Anders Hilding var och är fortfarande ett begrepp i Landskrona. Inte minst sedan han under fyra decennier försåg dagspressen med fotografier. Hans bilder skildrade det framväxande Landskrona men lika mycket vardagen och föreningslivet. Landskronaborna dokumenterades av honom och inte sällan såg han till att få med så många som möjligt på bilderna.
– Chansen att man känner igen någon på bilderna är stor, säger Kalle Berggren som själv kommer att vara på plats på galleriet under Kulturnatten.
– Det blir inga föredrag men har någon en fråga kring bilderna så ska jag berätta vad jag vet, lovar han.

På 1980-talet började tidningarna att anställa egna fotografer men Anders Hilding valde att köra sitt eget race. 1992 lade han ner sin verksamhet i Landskrona och flyttade till England. Än idag håller den 86-årige fotografen kontakt med Landskrona.
– Han ringer ibland och sen håller han sig uppdaterad genom Landskrona Direkt, säger Kalle Berggren.

I samband med flytten till England skänkte Anders Hilding sina 600 000 negativ till Landskrona Museum. För drygt tio år sedan visades en utställning på museet med samma namn som böckerna, Hildings bilder. Fotoutställningen fick Landskronaborna att vallfärda till museet. Mycket talar för att det blir gott om folk på Galleri Björne på fredag.

– Utöver Hildings bilder så kommer illustratör Sandra Nilsson att hänga en del av sina verk här. Hon var min personliga favorit på konsthallens öppna salong i våras, säger galleristen Sofia Björne som själv bjuder på några nyproducerade verk.
– Jag har fortsatt virka mina fåglar som dessutom utökats med svampar, säger hon som även letat fram några tidigare ej visade tavlor av hennes bortgångne pappa Kenneth.

Fler utställningar, bokbord och pyssel
Ytterligare två fotoutställningar blir det i illustra och spännande huset.
– Sandras pojkvän, som jag just nu glömt namnet på, ställer ut foto och det kommer även Rolf Orrling att göra. Tina Orrling återkommer med sina smycken och Helena Lindgren visar pyssel. Melissa Sörensen är på plats och visar målningar och även författaren Jonas Bergh tittar förbi. Kanske kan vi få honom att läsa något ur sina böcker. Hur som helst kommer han att sälja sina böcker här och det kommer även Marie Öhgren och Eva Lindfors att göra med sin aktuella och omtalade Parisbok, säger Sofia Björne och funderar på om hon glömt något.
– Oja, jag hedrar min granne, nyligen bortgångne Stig-Owe Jemseby, genom att vi har en tavla av honom här under kulturnatten.

Galleri Björne på Gamla Kyrkogatan 21 håller öppet 18-22 på Kulturnatten.

En bättre begagnad kassabok, antagligen från Landskrona Posten fick duga som förlaga när Kalle Berggren skapade layouten till den första av sex böcker av Hildings Bilder.
Sofia Björne har fyllt en vägg med sina virkade fåglar. Dessutom finns i vanlig ordning mycket konst av Kenneth Björne att beskåda.

 

Till arkivet