Landskronatraktens Natur i svampskogen

Deltagarna och lite av svampfynden på stigen. Foto: Per Magnuson .
Deltagarna och lite av svampfynden på stigen.
Foto: Per Magnuson .

I söndags var medlemmar från både Landskronas och Kävlinges Naturskyddsföreningar vid Söderåsen för att lära lite mer om svamp. Lite fler än 20 personer mötte upp för exkurera i svampmarkerna runt Odensjön.
Söderåsen bjuder på ett av de artrikaste områden vi har när det gäller svamp, förklarar Per Magnuson som var dagens ciceron i svampskogen.

I den fina höstkyliga oktoberdagen fick vi alla en fin vandring med många intressanta fynd. Även en och annan ätlig svamp upptäcktes bland mossa och boklöv; karljohansvamp, brunsopp, trattkantarell och pudrad trattskivling för att nämna några.

Per Magnuson guidade och berättade om fynden. Och även varnade för faran med svampplockning.
– Man måste vara noga och veta vilka svampar man plockar och att misstag kan vara ödesdigert. Några av sopparna vi hittade är riktigt fina matsvampar som brunsopp, rutsopp och karljohan, svampar som är lätta att känna igen, säger han.

För fikastunden hittades en solbelyst stenmur i lä, vilket uppskattades.

Nästa aktivitet som Landskronatraktens Natur anordnar är en sol- och vind-kväll i Vadensjös byastuga kl 19.00 eller samåkning från Kasernplan kl 18.45
 

 

Till arkivet