Annons

Renässansmusik centrerat kring Martin Luther

Ensemble Mare Balticum, på församlingshemmet.
Foto: Per Månsson​.

Landskrona kammarmusikförenings höstsäsong startades av välrenommerade Ensemble Mare Balticum, specialiserade på tolkning och framförande av renässansmusik. Programmet var centrerat kring Martin Luther, vars teser spikades för just 500 år sedan.

Annons
 

– Konserten framfördes som en sammanhållen berättelse med intressanta kommentarer förmedlade av violinisten Per Mattson. Vi fick veta att Luther i motsats till andra reformatorer såg musiken som ett bärande inslag i gudstjänsten och att han var mycket kunnig i musik och en skicklig arrangör, berättar Rolf Linné i kammarmusikföreningen.

En rad verk av olika tonsättare framfördes, blanda annat av Josquin Desprez och Johann Walter. Ett nykomponerat verk, in Pace, av Lundatonsättaren Johan-Magnus Sjöberg ingick också.

– De tidstrogna instrumentens sprödare klang gav en fridfull atmosfär. Samtliga musiker deltog också som sångare och som stilsäker sopransolist framträdde Ute Goedecke, informerar Rolf Linné.

Lisas på tur
Vid kommande konsert den 15/10 framträder duon Lisas, bestående av Lisa Rydberg på violin och Lisa Långbacka på ackordeon – två unika röster på den svenska musikscenen. Programmet, “Fiddle and Accordion Conversations” erbjuder arrangemang inspirerade av  barockmusik, folkmusik och tango samt egna verk.

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser