Annons

Om Europarådet på Rotarymöte

Riksdagsman Niklas Karlsson (S) pratade om Europarådet för Landskrona-Citadell Rotaryklubbs medlemmar.
Foto: Birger Olsson.

Niklas Karlsson hälsade på hos Landskrona-Citadell Rotaryklubb  vid deras veckomöte den 25 september. Han höll då föredrag om Europarådet.

Annons
 

Niklas Karlsson är välkänd s-politiker i Landskrona. Han har tidigare varit kommunalråd och sitter sedan 2014 i riksdagen.  Där är han ledamot i Finansutskottet och sysslar bland annat med kommunalekonomiska frågor. Han har för närvarande ett uppdrag att utreda framtidens kommunsektor. Inte helt lätt kan man förstå när de svenska kommunerna ser så olika ut både befolkningsmässigt och ytmässigt. Niklas Karlsson är också en av sex svenska ledamöter i Europarådets parlamentariska församling (PACE).

– Europarådet förväxlas ofta med Europeiska rådet som är en av EU:s institutioner och ofta kallas EU:s toppmöte, sa Niklas Karlsson.

Europarådet bildades 1949 och har 47 medlemsstater varav 28 är med i EU. Man sysslar med större övergripande frågor som mänskliga rättigheter, demokratifrågor och rättsstatsutveckling.

På frågan om vad Europarådet åstadkommit nämner Niklas Karlsson att det medverkat till att dödsstraffet nästan helt avskaffats. Och att man arbetat med att försvara yttrandefriheten i olika länder.

När Niklas Karlsson var ny ledamot fick han snabbt skaffa sig kunskaper om konflikten Nagorno-Karabach. En stor och komplicerad fråga i nivå med Palestinakonflikten.

Niklas Karlsson är också tydlig med sin inställning till vad som är på gång politiskt i Polen.
– Vi måste sätta stopp för den nuvarande utvecklingen i Polen. Jag har engagerat mig mycket i den frågan.

Varför är då Europarådets verksamhet så okänd?
– Medierna är inte intresserade! Det skrivs väldigt lite om de här viktiga frågorna!

Att lyssnarna vid veckans klubbmöte hos Landskrona-Citadell Rotaryklubb var intresserade av ämnet var alldeles tydligt. Många hade frågor till Niklas Karlsson innan han avtackades av presidenten Björn Lind.

 

Inrapporterat av: Birger Olsson

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser