Förbättrat företagsklimat i Landskrona

Landskrona har kommit att bli en allt bättre kommun att etablera sitt företag i enligt Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet.
Landskrona har kommit att bli en allt bättre kommun att etablera sitt företag i enligt Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet.

Det har blivit enklare och lättare att driva företag i Landskrona enligt Svenskt Näringsliv. I organisationens ranking över företagsklimatet i landets kommuner avancerar Landskrona 56 placeringar, och ligger nu på plats 46 i landet.

– Landskrona har förbättrat sig på nästan alla punkter, men de går framförallt framåt när det gäller kommunens service till företagen och hur företagarna upplever att kommunen tillämpar lagar och regler. Nu börjar kommunen skörda frukten av ett strategiskt och målmedvetet näringslivsarbete, säger Rolf Elmér, regionchef på Svenskt Näringsliv.

46:e platsen på listan är den högsta placeringen hittills för Landskrona.
 – Vi har ett tydligt fokus på att Landskrona ska växa och utvecklas. Vi är många i Landskrona stad som arbetar intensivt mot det målet. Att förbättra servicen till företagarna är en del i det arbetet, vilket slår igenom i rankingen, säger Anna Classon, tillväxt- och näringslivschef i Landskrona stad. 

Sedan tidigare har Landskrona en stark position när det gäller tele- och IT-infrastrukturen, där företagarna är mycket nöjda. I år hamnar kommunen på plats tre i landet, vilket också är bäst i Skåne. På en parameter går kommunen tydligt bakåt, ”konkurrens från kommunen”. Vilken enligt Svenskt Näringsliv beror på att Landskrona under det senaste året startat ett kommunalt tvätteri.
– De är oroande att kommuner börjar ge sig ut på marknaden och konkurrera med företag. I längden finns det inga vinnare, för de arbeten som skapas riskerar samtidigt att försvinna från den privata sektorn, säger Rolf Elmér.

Som helhet ligger Skåne bra till i rankingen, med tre kommuner bland de tio bästa, men ingen kommun bland de allra sämsta. 16 kommuner går framåt, medan Malmö stannar oförändrat kvar på plats 153, efter ett stort ras året innan. Bland de större städerna utmärker sig Helsingborg, som klättrar 31 placeringar upp till plats 13. Det är kommunens bästa placering någonsin, och bland de större städerna i Sverige har Helsingborg den högsta rankingpositionen. Malmö och Lund rasade i förra årets ranking, men har nu stabiliserat sig. Malmö ligger kvar på exakt samma plats som förra året (153) medan Lund stiger marginellt med 2 placeringar till plats 132.

Årets resultat i Skåne:

Kommun         Placering (förändring mot föregående år)

Kävlinge           6 (+1)
Höganäs          7 (-2)
Staffanstorp   8 (+3)
Helsingborg    13 (+31)
Vellinge            14 (-10)
Lomma            20 (+15)
Ystad                25 (+7)
Burlöv              28 (-8)
Ängelholm      32 (-16)
Landskrona     46 (+56)
Örkelljunga     63 (-11)
Skurup             72 (+36)
Klippan            91 (+54)
Bromölla         92 (+82)
Östra Göinge  107 (+8)
Båstad              117 (-10)
Sjöbo                127 (-32)
Lund                 132 (+2)
Eslöv                 137 (+25)
Åstorp              147 (-15)
Tomelilla         150 (-32)
Malmö             153 (+-0)
Svedala            167 (+39)
Trelleborg       170 (+67)
Svalöv              172 (+18)
Osby                 175 (-26)
Hörby               181 (-46)
Höör                 186 (+10)
Bjuv                  197 (-24)
Kristianstad     202 (-23)
Perstorp          228 (-17)
Hässleholm     249 (-30)
Simrishamn    258 (-10)

Om rankingen
Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet med rankingen är att visa var i Sverige det är mest gynnsamt att starta och driva företag. 2017 års ranking utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från 31 300 företagare om företagsklimatet i den kommun där företaget har sin huvudsakliga verksamhet. I den sista tredjedelen väger Svenskt Näringsliv även in statistiska faktorer från SCB och UC.

Hela rankingen finns på: www.foretagsklimat.se

 

Till arkivet