Annons

Nytt minibibliotek på Järnvägsgatan

Tora Broberg vill att Landskrona ska vara en levande stad . Här är hon vid Läshörnan och installationen med paraplyer i träden på Järnvägsgatan.

På lördag i samband med evenemanget Höst i Landskrona invigs Läshörnan på Järnvägsgatan, ett tillfälligt minibibliotek där man mitt på shoppinggatan, kan slå sig ner och läsa eller hitta en bok att ta med sig hem. Enda kravet är att man bidrar med en annan bok. 

Annons
 

Läshörnan är ett samarbete mellan Landskronasamverkan, Stadsbiblioteket och Akademibokhandeln.
– En del av vårt uppdrag är att bidra till en mer attraktiv stadskärna. Vi tror på att skapa tillfälliga och oväntade konstverk och mötesplatser i stadsrummet. Vi har fått så mycket positiva reaktioner vid våra tidigare satsningar och ser att det gläder både barn och vuxna, säger Tora Broberg som är stadsmiljöchef på Landskrona stad, vilka är en del av samarbetsorganisationen  Landskronasamverkan.

– Nu gör vi bland annat Läshörnan och en installation med paraplyer i träden på Järnvägsgatan. Senare i höst blir det ”Rosa dagen” den 14 oktober och därefter julen såklart. Landskrona ska vara en levande stad, slår Tora Broberg fast.

I Läshörnan kommer det att finnas böcker för både vuxna och barn.
– Vi hoppas och tror att det kommer att bidra till fler möten och samtal kring böcker och läsning och att även de som inte besöker biblioteket så ofta blir sugna på att läsa, berättar Susann Ek, chef på Stadsbiblioteket. 

– Det finns väldigt många fördelar med att läsa böcker. Man ökar sitt ordförråd, sin förmåga att uttrycka sig och förmågan att ta till sig längre texter samtidigt som man lär sig mer om livet och om andra människor. Det är också ett utmärkt sätt om man vill koppla av och släppa vardagen, man kan både bli road, lugnad och omskakad. Det finns böcker för alla sinnesstämningar och för alla smaker. Och så finns det förstås böcker som även ger faktakunskap, säger Susann Ek. 

Insamling
Böckerna i läshörnan kommer från Stadsbiblioteket och Akademibokhandeln, men under Höst i Landskrona på lördag mellan 10.00-16.00 kan allmänheten också lämna in böcker. Då kan man bege sig ner till läshörnan som kommer att finnas på Järnvägsgatan och bidra med böcker till bokhyllan. Böckerna som finns kvar när läshörnan ska plockas ner, kommer att skänkas till välgörande ändamål. 
– Vi har samlat ihop en grund, men tar gärna emot fler böcker. Vi vill att både vuxen- och barnhyllan ska vara välfylld. Man lämnar en bok man känner sig klar med, i hopp om att någon annan ska få uppleva samma magi som man själv gjorde när man läste den, och så kanske man kan hitta en ny favorit som följer med hem, avslutar Susann Ek.  

Höst i Landskrona är en dag när butiker, restauranger och verksamheter är fyllda med aktiviteter och erbjudanden. Se hela programmet på: landskronasamverkan.se 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser