Landskrona i startgroparna för ett tiggeriförbud

Landskrona stad ligger i startgroparna för att följa efter Vellinge och införa ett tiggeriförbud.
Landskrona stad ligger i startgroparna för att följa efter Vellinge och införa ett tiggeriförbud.

Igår fattade kommunfullmäktige i Vellinge beslut om att förbjuda tiggeri vid fyra centrala områden inom kommunen. Frågan som väckt stor uppmärksamhet har även följts från Landskrona stadshus, där juridiska avdelningen ligger i startgroparna för en översyn av de lokala ordningsföreskrifterna samt att då även införa ett liknande tiggeriförbud. Något som styrande politiken redan flaggat för. Går ett tiggeriförbud igenom i Vellinge ska detsamma införas i Landskrona, är det sagt.

– Om länsstyrelsen godkänner Vellinges förslag, så tror jag inte det ska behöva ta särskilt lång tid innan vi tar ett liknande beslut, sa exempelvis kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) till Sveriges Radio igår och beskrev situationen som att ”Det finns människor utanför i stort sett varje livsmedelsaffär i Landskrona som tigger”.

Nu är det upp till Länsstyrelsen i Skåne att fastställa om Vellinges beslut stämmer överens med lagstiftningen som reglerar kommunernas lokala ordningsstadgar.
 – Första ska protokollet från KF i Vellinge justeras och skickas till Länsstyrelsen. I mitten av oktober tror jag att ett utslag finns, säger juridiska avdelningens chef, Boel Kvist, som redan har i uppdrag att se över Landskronas ordningsföreskrifter.
– Ordningsföreskrifterna var uppe i fullmäktige 2016 men blev då skickade på en ny vända. Det rörde sig bland annat om man skulle få ta med hunden in på kyrkogården. Detta och en del annat, samt då ett tiggeriförbud, ser vi nu över.

Frågan är väl om ett tiggeriförbud inte bara blir ännu en papperslös tiger i det lokala reglerverket som det redan idag bryts mot dagligen. Detta utan några tillsynes större åtgärder eller påföljder. Det är exempelvis förbjudet att dricka medhavda alkoholhaltiga drycker i centrala Landskrona, att smälla smällare, strunta i att plocka upp efter hunden och gud förbjude ta med den fyrbenta vännen in på kyrkogården. Något som de flesta vet – sker varje dag.

Landskrona Direkt har sökt Torkild Strandberg för en kommentar men då han är på resande fot och följer valet i Tyskland dröjer det med svar. Vi återkommer i frågan.

Till arkivet