Annons

70 miljoner i ökat statsbidrag

Det har tidigare aviserats hårdare tag om kulorna men kanske kan kommunen släppa lite på greppet nu när det vankas extra statsbidrag.

I går presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) en budget med stora satsningarna på bland annat polisen, välfärden och skolan. Budgeten har namnet ”Samhällsbygget – investera för framtiden” och innehåller reformer för närmare 40 miljarder kronor. Frågan är vad budgeten betyder för Landskrona stad.

Annons
 

– Vi har ännu inte fått någon information från SKL vad regeringens budgetförslag innebär för vår del, säger Jonas Lundqvist, ekonomichef i Landskrona stad.

Riksdagsman Niklas Karlsson (S) från Landskrona som sitter med i riksdagens finansutskott samt i den statliga budgetprocesskommittén, har en del information att dela med sig av.
– In alles får Landskrona cirka 70 miljoner i ökade statsbidrag. Hälften är de så kallade välfärdsmiljarderna som tidigare aviserats, säger han som varje vecka för samtal med finansministern.

13  miljoner extra till skolan
– Nytt är att drygt 13 miljoner kronor går till skolan. Detta som stöd för ökad likvärdighet i grundskola och förskoleklass, säger han och berättar att det även ingår en särskild jämlikhetspeng till skolor i utsatta områden samt ett utökat stöd till sommarlovsaktiviteter och utökad satsning på den sociala barn- och ungdomsvården.

– Landskrona får även drygt 2 miljoner kronor till extratjänster för att anställa långtidsarbetslösa, säger Niklas Karlsson och fortsätter.
– Lite mer än 17 miljoner kronor får staden till satsningar på bland annat olika former av stöd till yrkesvux, stöd till socioekonomiskt eftersatta områden, habiliteringsersättning, avgiftsfri kollektivtrafik till ungdomar, folkhögskolor och Klimatklivet.

Extra statsbidrag gör naturligtvis inte ont i stadens plånbok.
– Alla tillskott som vi kan få är bra för kommunens ekonomi. Vi har idag en antagen budget för 2018 med ett resultat på 2,5 miljon kronor. Detta resultat är ett lågt budgeterat resultat med tanke på de investeringar som staden står inför, avslutar Jonas Lundqvist.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser