Annons

Naturvänner på fågelskådning

Ornitologen P-G Bentz visar en talgoxe för intresserade fågelskådare. Foto: Per Magnuson.

Landskronatraktens Natur, krets av Naturskyddsförening hade en minst sagt fin söndag i sträckfågeltid när man tog sig ner till Falsterbonäset. Nu var man inte ensamma, massor av fågelintresserade hade invaderat halvön.

Annons
 

Söndagens exkursion bjöd på en riktigt fin fågeldag nere vid Skanör/Falsterbo.
– Redan på parkeringen vid Kasernplan, där vi samlats för samåkning, kunde vi höra sträckande mindre korsnäbb. Det bådade gott för dagen, berättar Per Magnuson i Landskronatraktens Natur.

Peder Weibull, som ledde utflykten, ledde gruppen ner till Falsterbonäset och fyren. I fyrträdgården finns även fågelstationen som räknar sträck och ringmärker flyttande fågel.
Här ute vid fyren kunde vi tillsammans med många andra skådare se sträckande glador och sparvhökar med siktet inställt på kontinenten. Här fick vi även en förevisning av P-G Bentz, från fågelstationen, av några infångade fåglar; törnskata, talgoxe och kungsfågel. De var infångade och ringmärkta som ett led i forskning kring fåglars flyttning, säger Per Magnuson.

Därefter stannade föreningen till vid Skanörs ljung, den verkliga rovfågellokalen i södra Sverige. Här bildas det uppvindar, termik, soliga dagar och vid rätta vindar. Och denna söndag blev just en sådan dag.
– Vi fick se totalt 13 olika rovfågelsarter varav många kom i hundratal. En havsörn visade upp sig framför alla oss fågelskådare vid den västra delen av ljungen och gladorna cirklade i uppvindarna. En mindre skrikörn noterades och vi var alla överens om att vi valt en riktigt bra dag för vår fågeltur, avslutar Per Magnuson.

Nästa utflykt för Landskronatraktens Natur handlar om svamp och blir söndagen den 8 oktober, även den med avfärd från Kasernplan klockan 9.

En kommentar till "Naturvänner på fågelskådning"

  1. Pingback: Skanör/Falsterbo – Landskronatraktens Natur

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser