Polisman dömd i hovrätten för vållande till annans död

Den polisman i januari 2016 körde på ett par på Hälsingborgsvägen och där en 53-årig man dog och hans sambo skadades svårt, fick samma dom i hovrätten som i tingsrätten. Han dömdes först i till villkorlig dom och dagsböter på 60 å 200 kronor för vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

Av utredningen i målet framgår att polismannen har kört på paret som befunnit sig på ett obevakat övergångsställe i färd med att korsa gatan. Mannen fick så allvarliga skador att hans liv inte gick att redda och kvinnan tillfogades livshotande skador.

Polismannen och hans kollega var på väg till ett rutinuppdrag i Helsingborg när olyckan inträffade. Det har alltså inte varit frågan om någon brådskande utryckning som inneburit att man färdats med blåljus. Inga andra trafikanter eller fordon har heller komplicerat trafiksituationen. Det var mörkt på platsen men det fanns enligt domen inget som rimligen kunde störa polismannen möjligheter att uppfatta trafiksituationen. Polismannen var dessutom väl förtrogen med Hälsingborgsvägen som han under flera år färdats på regelbundet.

Polismannen har förnekat gärningarna. Han har vidgått de faktiska omständigheterna men bestridit ansvar för brott eftersom omständigheterna varit sådana att han inte ensam kan lastas för olyckan utan att även paret har ett ansvar. Ljusförhållandena på platsen var dåliga. Paret var klädda i mörka kläder och bar inga reflexer. Av undersökningarna som gjorts har framkommit att de båda var påtagligt berusade. Såväl tingsrätt som hovrätt anser dock att polismannen är skyldig. Därav domen.

Polismannen ska också betala 35 000 kronor i rättegångskostnader för målsägandena.

Till arkivet