Annons

Marie gjorde som Nikita – sprang in på herrtoaletten

Eva Lindfors och Marie Öhgren har gjort en guidebok till Paris som bygger på 158 filmer.

Paris och film, en perfekt kombination som drog en fullsatt hörsal på Landskrona stadsbibliotek  på tisdagskvällen. Författarna till “Filmälskarens guide till Paris” berättade initierat om såväl filmer som inspelningsplatser i den franska huvudstaden.

Annons
 

Eiffeltornet må ha blivit den mest ikoniska symbolen för Paris och det som syns mest i filmer när 11-miljonersstaden agerar skådeplats.  Genom filmens värld har vi även lärt känna broarna över Siene, kafeérna i Latinkvarteren, trapporna i Montmartre och rent av herrtoaletten på järnvägsrestaurangen Le Train Bleu på Gare de Lyon. 

Det var på just Le Train Bleu som Luc Beson lät Nikita få sitt första uppdrag att mörda en av gästerna. Flykten skulle sedan gå via ett fönster på herrtoaletten.
– Det var igenmurat i filmen men inte i verkligheten, berättar Marie Öhgren, tidigare välkänd biografägare i Landskrona och numera medförfattare till boken.
– Jag kunde inte låta bli att testa den delen av flyktvägen när vi gjorde en av våra researchresor till Paris. Däremot sprang jag sen inte genom köket och hoppade följaktligen inte heller ner i sopnedkastet, säger hon.
– Men jag har åtminstone en bild på fönstret, berättar hon som ansvarar för bokens digra bildmaterial.
För texterna står en annan lokal filmentusiast, Eva Lindfors, mångårig ordförande i Landskrona Filmstudio, fransklärare och läromedelsförfattare.

Under sex års tid har duon jobbat med sin annorlunda guidebok.
Det hela tog sin början efter att filmälskarna sett Christopher Nolans Inception från 2010.
I filmen förekommer Le Pont de Bir-Hakeim och Eva Lindfors kände omgående igen bron.
– Jag berättade det för Marie och det blev startskottet  för vårt projekt. Det finns säkert fler än vi som tycker detta är kul och så var planen för boken född.

– Pont des Artes rasade faktisk så sent som 1979 då den blev påkörd av en flodpråm, berättar Eva Lindfors om bron som häromåret höll på att kollapsa av vikten från alla kärlekskranka hänglås.
Och Marie Öhgren rabblar upp mängder av filmer spelats in på platsen. Amélie från Montmatre, Djävulen bär Prada, The Bourne Identity, Taken och From Paris with Love, för att nämna några.   
 
I boken tar författarna med läsarna till allt från caféer, parker, gator och torg samt biografer och museer. Samtliga nedtecknade i det eminenta platsregistret i slutet av boken.

– Här har vi en välkänd amerikansk bokhandel i Paris, Shakespeare and Company, säger Eva Lindfors och visar en bild på den för litteraturintresserade smått heliga platsen i Latinkvarteren.
– Köper man en bok där så får man deras stämpel i den. Under Shakespeare and Company står det ”Kilometer Zero Paris” på den, inflikar Marie Öhgren.

Det är förövrigt här som huvudpersonen med författardrömmar  i Woody Allens Midnatt i Paris gör ett besök, och så avslutar också författarduon sitt föredrag, med att visa inledningen av filmen. Så det gör vi också!

Författare: Eva Lindfors & Marie Öhgren
Titel: Filmälskarens guide till Paris
Formgivning: Jonas Rahm (omslag), Jan Arndorff (inlaga)
Format: Mjukband med flikar
Sidantal: 224 s.
ISBN: 978-91-87969-26-3
Utgivningsdatum: augusti 2017
Förstaupplagan: 2000 ex.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser