Tonårens skörhet och utanförskap i kritikerrosad monolog

Zebrafink: Foto: Jonas Jorneberg.
Zebrafinken med Carlos Romero Cruz spelas på Landskrona Teater i höst: Foto: Jonas Jorneberg.

Carlos Romero Cruz föreställning Zebrafinken är en reflektion över identitet, självkänsla och längtan efter att passa in. Genom dragpersonan Carnita Molida skildras tonårens skörhet, teaterns fristad och en oförstående vuxenvärld. I höst åker Zebrafinken på Riksteaterturné och onsdagen den 27 september gästar föreställningen Landskrona.

Zebrafinken är Carlos Romero Cruz examensföreställning från Stockholms Dramatiska högskola.
Föreställningen, i regi av Klas Wiljergård, utspelar sig när den fiktiva Carlos går på högstadiet och den har hyllats av både press och publik.
– Jag hade länge tänkt på vad jag ville att min examensföreställning skulle handla om och fastnade ganska snabbt för idén om en instängd fågel. Den skulle fungera som en metafor för den instängda självkänslan. Men hur gestaltar man sig själv utan stämpla sig som offer? För mig var det viktigt att föreställningen skulle vara rörande men samtidigt också underhållande. I detta skede så tog jag in Carnita Molida, säger Carlos Romero Cruz.

Zebrafinken är en egenskriven monolog och Carlos Romero Cruz rör sig snabbt mellan rollerna. Publiken får möta publikvärden Carnita Molida, den svenska glamourösa latinan som tar för sig. Men det blir även ett möte med pojken Carlos bästa vän; fågeln Pontus, hans högstadielärare och det tuffa grabbgänget.
– Jag kan än i dag känna hur den tråkiga, tuffa och gråa högstadietiden gör sig påmind och hämmar mig från den jag är. Tonåren är ju en tid där man är i ett slags limbo mellan barn, ung vuxen och vuxen. Att hitta och forma sin identitet men också vara snabb så andra inte sätter finger på vem och vad man är innan man själv vet om det. Det fanns mycket att hämta från den tiden och jag insåg snabbt att det skulle bli en väldigt privat föreställning. Det känns jättekul och spännande att få åka på turné med den här föreställningen och det känns viktigt att den får spelas i mindre städer där man sällan ser en föreställning med hbtq-tematik och drag, säger Carlos Romero Cruz.

Den 27 september gästar Zebrafinken Landskrona och Landskrona Teater.
Arrangör är Landskrona Musik och  Teater – en del av Riksteatern.

Medverkande: Carlos Romero Cruz
Av: Carlos Romero Cruz och Klas Wiljergård
Regi: Klas Wiljergård
Mask- och kostymtekniker: Martin Hedström

Till arkivet