Schtunkarna bjuder in till ny skrattfest

1 2 3 Schtunk är tillbaka på teatern med Strindberg.Foto: Anders Cöster.
1 2 3 Schtunk är tillbaka i Landskrona, denna gång med Strindbergs, enligt honom själv, bästa pjäs, Ett drömspel. FOTO: ANDERS CÖSTER.

1 2 3 Schtunk är tillbaka på Landskrona Teater och presenterar denna gång Ett drömspel, inspirerat av August Strindberg. Något som får självaste James Bond att gå i spinn och ta med kameran på föreställningen.

”Allt kan ske, allt är möjligt och sannolikt. Tid och rum existera icke; på en obetydlig verklighetsgrund spinner inbillningen ut och väver nya mönster: en blandning av minnen, upplevelser, fria påhitt, orimligheter och improvisationer.”

August Strindberg

– På detta citat kan jag bara instämma fullständigt!, utbrister Anders Cöster, till vardags lärare men också filmaktuell som James Bond samtidigt som denna mångsysslare även är utställare på den just nu pågående Landskrona Foto Festival.
Och det är i egenskap av fotograf han kommit att upptäcka och blivit frälst i teatergruppen från Göteborg.
 – Jag har sett antal förställningar med gruppen och även om jag har jobbat med min kamera under föreställningen, vilket i sig själv är fruktansvärt svårt när aktörerna fullständigt trollbinder publiken på ett eller annat sätt, berättar Anders Cöster som nu mera får betraktas som Schtunkarnas favoritfotograf.

– Ena sekunden kan det vara svårt att ta bilder för att tårarna rinner, man nästan ber om ursäkt för att man fotar, då hela salongen är fylld av sådan sorg, att man nästan kan ta på den. Nästa sekund kan man knappt hålla kameran stilla för att man viker sig dubbel av skratt.

Lördagen den 16 september är 1 2 3 Schtunk tillbaka på Landskrona Teater med Strindbergs, enligt honom själv, bästa pjäs – det blir Strindberg på ett befriande, uppfriskande nytt sätt.  I händerna på Schtunkarna utlovas en vacker, vemodig och hoppfull föreställning. Som vanligt kryddas det hela med clownernas nyskrivna musik och denna gång utlovas även lite dans. Och naturligtvis – en massa skratt.

– Och inte sällan, är det någon i publiken som får deltaga i akten, en känsla som kan vara mer eller mindre lustfylld, tro mig, jag vet, säger Anders Cöster och berättar om sitt första möte med teatergruppen under en föreställning på Sundsgården.

– Det började med att de frågade vad jag sysslade med och när jag klargjort att jag var lärare, frågade i vilka ämnen och jag kunde inte redogöra för detta. Min medverkan var så plötslig att jag inte kunde samla tankarna.  De hade de redan genomskådat.  De är alla ämne för psykologer, om ni frågar mig, säger han och skrattar hjärtligt.

Att Anders Cöster sedan själv kommit att bli något av en omtalad skådespelare har även det nått Schtunkarna.
– En gång ålade de rundor på scenen och beklagade sig över att James Bond satt i publiken. Han som var såååå välbetald!

Medverkande är Josefine Andersson, Lasse Beischer och Dick Karlsson. För text, bearbetning av Strindbergs text, musik, scenografi, kostym och regi står 1 2 3 Schtunk. Föreställningen startar klockan 18.00 på lördag och på parkett sitter förstås Anders Cöster.
– Skådespelarna har en sådan otrolig förmåga att fånga den ursprungliga föreställningen av Moberg, Strindberg, Shakespeare eller vad än upphovsmannen heter, för att sedan blixtsnabbt träda ut ur dessa roller, för att på ett eller annat dråpligt sätt totalt flippa ut på ett modernt sätt. Detta är ingen föreställning för hjärtsvaga eller otränade. Magens skrattmuskler får sig en riktig runda och ens empatiska del, själen, får sig en funderare över vad livet innehåller även om det gestaltas i ett skådespel från länge sedan, avlutar Anders Cöster och går i god för att pjäsen passar ung som gammal.

Arrangör är Landskrona Musik & Teater.

Mer info om biljetter >>

Till arkivet