Nytt kommunalråd lovar att höras

Enligt MP Skåne samtalar partiets kommunalråd i Landskrona Elvir Mesanovic för tillfället inte med Liberalerna.
Efter att varit anställd i kommunen i tio år så är Miljöpartiets tillträdande kommunalråd Elvir Mesanovic väl bekant i korridorerna på Stadshuset. Och även i restaurangen.

Elvir Mesanovic. Så heter Miljöpartiets nya kommunalråd från och med den 1 oktober. Den 33-årige miljöpartisten har varit politiskt aktiv under fyra år men nu blir det mer på allvar. Det har inte låtit så mycket från honom tidigare men det ska det bli ändring på nu.

Den 1 oktober tillträder Elvir Mesanovic den 35-procentiga kommunalrådstjänsten samtidigt som han tar tjänstledigt från sitt andra arbete som processledare på utbildningsförvaltningen. Elvir Mesanovic är övertygad om att politiken kommer att ta betydligt mer än 35 procent av en heltidstjänst i anspråk
– Det gäller att vara ödmjuk inför uppgiften. Det kommer att krävas mycket arbete för att sätta in sig i allt, säger han.
– Men det gör jag gärna. Jag är stolt över att ha fått detta förtroende.

I de flestas ögon är det blivande kommunalrådet en doldis.
– Det kommer jag att ändra på. Jag kommer att låta mycket. Jag är tydlig i min framtoning. Lite som Zlatan. Jag tänker ge mig in i alla närkamper, säger han och ler åt liknelsen.

Mikael Fahlcrantz, som lämnar politiken vid månadsskiftet, var kritisk mot hur hans parti agerar på riksplanet. Så långt vill inte Elvir Mesanovic gå men han har inga problem med att lokalt styra tillsammans med moderaterna och liberalerna.
– Jag delar de flesta av Miljöpartiets värderingar. Men här i Landskrona är det Treklövern som varit den aktiva kraften. Innan de kom till makten så var det passivt. Så är det inte nu och jag vill gärna vara med på den resan.

Med ett år kvar till valet har Elvir Mesanovic bilden klar för sig.
– Hade vi fått ytterligare 27 röster vid det förra valet så hade vi haft tre mandat i kommunfullmäktige istället för dagens två. Men vis ska nå högre än så. Målet är att nå fyra mandat, säger det blivande kommunalrådet med övertygelse.

Några vallöften vill han inte ge i dagsläget.
– Först och främst så ska jag kolla upp vad vi har lovat till den här mandatperioden och gå genom vad vi gjort och inte gjort, säger han.
– Men det är klart att jag har funderingar. Jag vill bland annat arbeta på hur man utvinner grön energi genom havsströmmarna. Det är en redan befintlig teknik och jag tror att vi kan använda oss av detta i Öresund. Det krävs egentligen bara att det är minst 20 meter djupt. Jag tycker även att det är en estetisk bättre lösning än vindkraften, anser Elvir Mesanovic.
– Men allt är inte miljö. Jag vill även jobba för att höja skattekraften och försöka få bukt med ungdomsarbetslösheten, avslutar det blivande kommunalrådet.

Till arkivet