Dags att fira vårt kulturarv

Kulturarvsdagen 2017 bjuder bland annat på en guidad vandring mellan Ålabodarna och Rustningshamn. Foto Olle Nordell.

Det vankas inte enbart fotofestival till helgen. Det är också dags att fira Kulturarvsdagen 2017.

Kulturarvsdagen infaller den 8-10 september och handlar i år om natur och kulturarv. Detta kommer att uppmärksammas på olika sätt runt om i kommunen.

På Ven inbjuds intresserade att utforska renässansträdgården på Tycho Brahe-museet den 9 september.  Med start klockan 12 visas Tycho Brahes rekonstruerade slottsträdgård.
Besökaren guidas genom de tankar som kan ha format slottet Uraniborg och dess trädgård.
Dagen blir en möjlighet för besökaren att lära sig mer om renässansträdgården, både hur den nyttjades av Tycho på 1500-talet men också hur vi använder den idag, säger trädgårdsmästare Tove Sporrong.

Det kommer också att finnas möjlighet till provsmakning av renässansäpplen i fruktlunden och under hela dagen kan du även plantera ditt eget frö från trädgården och ta med dig hem.

Lär mer om bin och vandra längs tegelkusten

På söndag, 10 september, arrangerar Landskrona museum två program.

Med start klockan 11 på Rothoffs museikoloni lyfter man fram biet, ett av de kanske viktigaste kulturarven. Landskrona Biodlarförening är på plats i kolonin och berättar. Det blir även lite pyssel i form av konstruktion av biholkar för solitärbin samt lite knep hur man själv kan hjälpa våra pollinerare i trädgården.

Klockan 14 bjuds det in till en vandring mellan Ålabodarna och Rustningshamn. Här studeras lämningarna efter de tegelbruk som fanns längs kusten och naturreservatets spännande flora och rika insektsliv. Samling inför vandringen är vid parkeringen vid Örenäsgånggriften, Ålabodsvägen. Vandringen tar cirka 1,5 h och sker till viss del i oländig terräng.

Om kulturarvsdagen

Kulturarvsdagen är en del av Europarådets och Europeiska kommissionens samarbete European Heritage Days. Med 50 deltagande länder är det ett av Europas gemensamt mest firade kulturevenemang. I år deltar för första gången alla Sveriges landskap.
– Det känns kul och viktigt att kunna delta i årets Kulturarvsdag. Det är fjärde gången vi är medverkar. Med vår anläggning och den historia vi förmedlar så känns årets tema ”Natur och kulturarv – miljöer med möjligheter” väldigt passande. Nu håller vi tummarna för vackert väder,  hälsar Mattias Larsson, tf platschef på Tycho Brahe-museet.

Renässansträdgård en på Ven. Foto: Tycho Brahe museet.
Till arkivet