Annons

Unikt silver från Landskrona på auktion

Joakim Karlsson på Skånes Auktionsverk tittar på några av de silverobjekt som kommer att gå under klubban på tisdag.

På tisdagens onlineauktion på Skånes Auktionsverk kommer ett par unika silverföremål, tillverkade i Landskrona att ropas ut. Objekten kommer från en stor samling som nu går under klubban.

Annons
 

– Vi brukar vilja lyfta fram objekt med anknytning till Landskrona och det blir inte mycket bättre än så här, säger Joakim Karlsson på Skånes Auktionsverk.
– Vi har exempelvis en invändigt förgylld såskanna i silver från 1780 som är gjord av Johan Schröder som var verksam i Landskrona. Och ännu häftigare är en bordsurtout från 1805 och denna är gjord av Abraham Gertzen den yngre som även han verkade i stan. Och på den senare finns ett familjevapen ingraverat. Hade jag varit köpare av denna så hade jag nog lagt mycket tid på att försöka få reda på vem som gjort denna beställning en gång i tiden.

Men vad är då en bordsurtout?
– Det är ett ställ med små karaffer, typ sådana som man kan finna på borden i restauranger idag. Men detta arbetet är ju av en helt annan kaliber, säger Joakim Karlsson och skrattar.

Det finns dock mer i veckans katalog som har namn som man inte använder varje dag.
– Vi har je en tantalus. Det är ett ställ för spritflaskor som man kan låsa. Sedan har vi två morgonstjärnor i ett av ropen. Det är replikor av gamla riddarvapen, förklarar Joakim Karlsson.

Men det är inte bara antikviteter som tar plats på den välfyllda auktionen. Det finns stilrena smycken av Wiwen Nilsson, silverbestick av Georg Jensen, glaskonst av Edvin Öhrström och målningar av Agnes Cleve, Jörgen Nash och Madeleine Pyk.

Visning äger rum måndagen den 4 september klockan 13 till 19 och auktionen är på tisdagen efter med start klockan 18.00.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser