Annons

Torghandeln delas upp i höst

En långdragen historia om torghandeln i Landskrona kan ha nått vägs ände.

Tidigt i somras fick Landskrona stad bakläxa av Länsstyrelsen med hänvisning till ordningslagen när kommunen ville dela upp torghandeln så att det på Rådhustorget endast såldes växter och livsmedel och att loppisprylar och kläder skulle hänvisas till Kasernplan. I veckan fattade teknik- och servicenämnden ånyo beslut om förändringar av Landskronas torghandel. Resultat, precis detsamma som man ville från början. Eller?

Annons
 

Vad skiljer beslut mot det som ogillades av Länsstyrelsen?
– Länsstyrelsen är endast intresserad av det som rör ordningslagen. Av den anledningen fick vi lyfta ut det som inte Länsstyrelsen tittar på till ett dokumentet “Särskilda bestämmelser”, säger Tora Broberg, tillförordnad avdelningschef på stadsmiljöavdelningen.

Teknik- och servicenämnden menar att beslutet “innebär nya möjligheter för både säljare och köpare”.  En del i de nya särskilda bestämmelserna i torghandelsföreskrifterna handlar om att öka trivseln genom att hålla det fint och städat i torghandeln. Dessutom ska inga fordon få parkeras på torget under handeln.
– Vi är stolta över det stadsliv som torghandeln medverkar till att skapa. Landskrona stad vill att handeln ska upplevas inbjudande och kunna utvecklas positivt. Det är viktigt att kommersen ser trevlig ut, att det är välstädat på torget och att torghandeln lockar till besök, säger Tora Broberg.

Förändringarna innebär att grönsaker, frukt, blommor och andra färska livsmedel kommer att säljas på Rådhustorget medan loppisprylar, kläder och dylikt flyttas till Kasernplan.

Bakluckeloppis 
De stora torgdagarna är fortfarande onsdagar och lördagar men försäljare får finnas på plats samtliga vardagar. Loppis på Kasernplan är det på onsdagar och lördagar. På lördagar finns även möjlighet för bakluckeloppis på Kasernplan närmast Blomstergatan. 

På Rådhustorget kommer alla säljare som tecknar avtal erbjudas möjlighet att låna tälttak av staden samt dukar som möjliggör lagerhållning av varor under borden.
– Vi vill förenkla och förbättra för alla säljare genom att erbjuda torgstånd som är lätta att arbeta i och samtidigt göra utseendet på handeln trevligare. På Kasernplan ger vi handlarna ramar för försäljningsplatsen för att skapa en fin ordning och trevlig stämning, avslutar Tora Broberg.

Beslutet vinner laga kraft i mitten av september.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser