Annons

Radarparet går skilda vägar

Stjärnkocken Daniel Berlin, restaurangchef Ellinor Lindblom som förövrigt är sambo med kökschef Erik Andersson, där den senare nu väljer att lämnar den prisade krogen i Skåne Tranås.
Foto: Privat.

För tretton år sedan sprang de på varandra första gången. Den då talangfulle kocken Daniel Berlin, styvt 20 fyllda, hade fått en praktikant i köket på Gastro i Helsingborg.  Erik Andersson hade samma bakgrund som den blivande stjärnkocken, båda hade gått restaurangutbildningen i Landskrona under ledning av Björn Wingårdh.

Annons
 

Sedan dess har de mer eller mindre arbetat tillsammans.  30-årige Erik Andersson har varit med sedan starten av Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås och är sedan fem år tillbaka stjärnkrogens kökschef. Tillsammans har radarparet firat mängder av framgångar vilket i fjol kröntes med en stjärna i Guide Michelin. Nu väljer den dynamiska duon från Landskrona att gå skilda vägar.

– Det har varit mitt livs hittills svåraste beslut. Det jag har fått vara med om är obeskrivligt, säger Erik Andersson som ännu inte vet vad han ska göra i framtiden.
– Jag har tre veckor kvar här i Skåne Tranås, så det är fullt fokus på detta. Det går inte att ha tankarna på annat håll när man jobbar på denna nivån, säger han med eftertryck.
Han är noga med att poängtera att vänskapen är lika stark som alltid mellan de båda matkreatörerna och att ”avhoppet” varit känt på krogen i fyra månader.
– Det är ett beslut som växer fram, säger Erik Andersson.

Hur vi än lirkar med kökschefen så får vi inte ur honom något annat än att framtiden på ett eller annat sätt säkert kommer att vara inom restaurang-/matbranschen.
– Jag har varit med om denna fantastiska resa och satsat fullt ut på den tillsammans med Daniel, säger han som alltså inte vet om det blir fine dinnig även i framtiden.
– Den kan mycket väl bli något enklare. Jag vet helt enkelt  inte, säger han som liksom sin nuvarande chef valt att bosätta sig i Malmö.
– Några planer på Landskrona har jag inte i nuläget i vart fall, säger han med ett leende men inflikar lika snabbt.
– Landskrona finns alltid med mig och på krogen har vi exempelvis fisk från Borstahusen och Ålabodarna.

Erik Andersson är minst lika ödmjuk som sin tre år äldre läromästare och skickar en tacksamhetens tanke till sin gymnasieskola i Landskrona.
– Det är otroligt synd att restaurangskolan inte finns kvar. De har verkligen levererat och utbildat många duktiga kockar. Vår souschef Alexander Olsson är förövrigt också från Landskrona och vår PR-ansvarige Thobias Fridh har också gått på Selma.

– Det här har varit en väg i livet som jag aldrig ångrat. Nu återstår och se var den tar mig framöver, säger han som alltså inte räds att testa något nytt efter att ha nått den absoluta toppen inom sin bransch.

Kopplingen till Daniel Berlin Krog kommer han hur som helst inte ifrån då sambon Ellinor kommer att fortsätta vara ställets restaurangchef.

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser