
– Det inträffar alltid en del incidenter när en mycket folk är i feststämning. Det är naturligtvis beklagligt för de som blir drabbade men rent generellt anser jag att vi haft en fantastisk karneval, säger Dennis Westerberg från arrangerande Creandia.
Polisen: Det var en lugn karneval
Femton omhändertagna för fylleri, fem fall av misshandel, ett sexuellt ofredande och två fickstölder. Det har generellt varit en lugn karneval sammanfattar polisen.
Stökigast var det på natten mellan fredagen och lördagen.
– Det var i samband med att karnevalen stängde och många sökte sig till nattklubbarna. Det blev mycket folk på små ytor och då brukar det bli stökigt, säger Christian Nordin, ställföreträdande lokalpolischef i Landskrona.
Hur många som besökte karnevalen vet inte polisen.
– De siffrorna har vi inte fått från arrangörerna ännu.
Besökssiffran lär dröja något då den ännu inte fastställts. Det ligger dock i upphandlingen att arrangören ska hålla ungefärlig beräkning av besöksantalet och redovisa denna till kommunen i samband med en utvärdering.
Christian Nordin garderar sig också för eventuella anmälningar som kommer in i veckan.
– Det händer att folk anmäler efter helgerna. Men jag tror inte det kommer att påverka vår uppfattning om att det har gått lugnt till, säger polischefen.
Läs mer: Två rån på Karnevalen
Karnevalsledningen jättenöjd
– Vi är jätte-jättenöjda med hela helgen, säger Dennis Westerberg.
– 10 månader av förberedelser och sen är det plötsligt över. Men alla vi hunnit prata med hittills, personal, artister, föreningar och besökare har varit enormt nöjda med hur helgen varit.
En del incidenter är naturligtvis oundvikliga när tusentals människor festar runt i dagarna tre men arrangören menar att inte är en tillfällighet att Landskrona inte når upp i samma dystra rubriker som andra stora festivaler.
– Det är inte en slump, hävdar Dennis Westerberg och redogör för flera säkerhetsmöten som föregått karnevalen.
– Det tändes en bengal under Joddla med Sivs konsert på Rådhustorget och polis på plats berättar att de aldrig tidigare sett en sådan släckas så fort, säger han.
Ris och ros
Det dröjer innan karnevalsledningen hunnit göra sin utvärdering av festen. I mejl och på Landskrona Direkts Facebooksida har läsare dock lämnat feedback i form av flippar och floppar.
Många har regerat på ljudet vid en del scener men främst på den fullsatta spelningen i Sofia Albertina kyrka där vissångerskan CajsaStina Åkerström framträdde.
– En fantastisk sångerska och en fullsatt kyrka – det borde bli bra, skriver Håkan Lans i ett mejl och fortsätter.
– Men en fullständigt usel ljudanläggning / ljudansvarig gjorde till något av det sämsta vi varit med om i konsertväg och CajsaStina är helt oskyldig! Enligt många som vi pratade med är det alltid likadant! Det är en förolämpning mot både artist och publik att erbjuda ett sådant arrangemang. Skäms!, avslutar Håkan Lans. Och han får medhåll från många.
Landskrona Direkt har sökt företrädare för Landskrona församling för en kommentar.
– Ljud är väldigt subjektivt. Nu var jag inte i kyrkan men var nästan på plats på samtliga andra konserter och där var ljudet jättebra, säger Dennis Westerberg.
– Det finns många ”förståsigpåare” inom ljud. Vissa vill ha mer bas, andra diskant. Det handlar ofta om tycke och smak, säger han.
– Sen är det svårt att ha en anläggning som ena stunden ska passa för en ensam DJ och nästa för ett fullskaligt band. Men alla ljudtekniker är profesionella vid våra scener.
Toaletter på Rådhustorget
Flera läsare har också hört av sig om toalettbristen på Rådhustorget.
– Under Joddla med Sivs spelning fick vi stänga av torget. Detta medförde att man kunde lämna torget men ej komma in igen. Detta var en ren säkerhetsåtgärd, poängterar Dennis Westerberg.
– Vilka beslut som legat till grund för att vi i år inte hade toaletter inne på själva Rådhustorget kan jag på rak arm inte svara på. Detta är en sak vi kommer att se över, säger han.
Några läsarröster.
Nils-Eric Nes Svensson:
– FLIP: Gunhild Carling (som vanligt) FLOP: Ljudet i Kaserntältet när Gunhild uppträdde.
Helene Solhöj
– FLOPP: Ingen karneval utan Danne Stråhed! FLIPP: Mycket kul för barnen!
Birgitta Persson (Kommunalråd)
– Flipp, det fanns något för alla!
PInge Persson
– Linnea Olsson var en klar flipp.
Lena Svedberg
– Flipp var energin under karnevalståget trots regn och kyla. Undrar hur bebisen i gravidmagen hade det?
Kevin Johannesson
– Flipp: Finnegan’s Hell och Death by Horse. Flopp: Katastrofljud på Death by Horse.
Göran Andersson
– Sanna Hansson & The Swatchmen var en klar Flipp! Flopp var att Sander & Gander saknades. En annan Flopp var att det var alldeles för få lokala band. Landskronakarnevalen ska göras av lokala eldsjälar och möjligheten för lokala band att få spela ska finnas.
Olu Eriksson
– Flipp var för min del Paulo Mendonca som passade bra på liten scen där magi kan uppstå. Vilket den gjorde 🙂 Gasbox var också kul :). Flopp var, som flera påpekat, lack of lokala band.
Vad tycker du?
Kommentera och läs fler röster på https://www.facebook.com/landskronadirekt/posts/10154825559976762
Karneval tre år framåt
Avslutningsvis kan Landskrona Direkt redan nu avslöja att det blir minst tre karnevaler till de kommande åren.
– Vi vann upphandlingen och ser fram emot att få arrangera karnevalen 2018-2020, säger Dennis Westerberg.
Så trots att det stundtals hängde regntunga skyar över karnevalen var humöret på topp hos besökarna och sannerligen fanns här något för alla. Arrangören har också sin teori klar till varför det blev en så lyckad tillställning som det blev.
– Landskronabor och alla andra som kom till karnevalen gjorde det för att ha så roligt som möjligt, avslutar Dennis Westerberg.
Svårare än så behöver det uppenbarligen inte vara för en glad tillställning.
– Man har inte roligare än man gör på sig, som en glad besökare uttryckte det.
– Min bästa karnevalsupplevelse var helt klart Linnea Olsson, helt fantastisk.