Slutrapport från Oregon

En dragster på miljökonferens? Nja. kanske inte utan snarare konferensdeltagare på en 4 juli-parad i Oregon, USA.
En dragster på miljökonferens? Nja, kanske inte – utan snarare konferensdeltagare på en 4 juli-parad i Oregon, USA. Foto: Karin Warlin.

– Det var en otroligt givande miljökonferensen CEI2017 i Oregon, USA, rapporterar NO-lärare Karin Warlin som tillsammans med ungdomarna Fredrika Viberg och Ly Nguyen var på plats.

Vi har tidigare rapporterat från den de första dagarnas konferens och här kommer nu den avslutande delen.
– En av konferensdagarna sammanföll med Independence day i USA 4th of July och då fick vi möjlighet att verkligen uppleva denna nationaldag. Det verkade som om varenda kotte i staden fanns ute på paradgatan, antingen som deltagare i paraden eller som åskådare, berättar Karin Warlin.
I paraden deltog företagare, förskolor, skolor, sportlag, jazzband, körer, föreningar och privatpersoner som stolt visade upp sina fordon, om det nu var hoppande bilar, traktorer eller gräsklippare.
– På kvällen gick alla konferensdeltagare till grannstaden Independence. En rockkonsert hölls och därefter bjöds det på ett sprakande fyrverkeri.

Nästa dag följde föredrag och workshops bland annat om vikten av källkritik och naturvetenskapligt arbetssätt.
– En av kvällarna gjorde eleverna planscher om sina arbeten och berättade på ett mer informellt sätt om vad de jobbat med i hemlandet. Hongkong-elever hade till exempel undersökt hur floden fortsätter att förorenas trots förbud från myndigheterna.

Delegationen från Landskrona (Sverige) hann även vara med på flera exkursioner, bland annat till vackra Mount Hood, till ungdomsfarmen Youth farm, och till universitetet Oregon State.

– Konferensen avslutades med en festlig bankett där alla bjöds på traditionell ThanksGiving-mat i form av sötpotatis och kalkon och den traditionella kulturaftonen tog vid. Den inleddes med en traditionell indiansk pow-wow och därefter bjöd länderna på visor, folkdans, pianokonsert ( Chopin) och Kung Fu. Deltagarna fick sina diplom och så avslöjades det var nästa konferens kommer att gå av stapeln – i Österrike, avslutar Karin Warlin

En hoppande åkgräsklippare. Foto: Karin Warlin.
Foto: Karin Warlin.
Tre mycket imponerande kvinnor. Stien Matakupan, WWF som genomfört viktiga förändringar i Papuas utbildningssystem, till höger: Isabel Abrams, grundare av Caretakers och miljöjournalist och som länge kämpat mot elfenbenshandeln och i mitten, hennes dotter Laurel Neme, som fortsatt det viktiga arbetet och skriver bland annat för National Geographic. Foto: Karin Warlin.
Fredrika och Ly besöker ett av USA:s bästa Tsunami-forskningscenter. Foto: Karin Warlin.
Shing Mun-floden har varit kraftigt förorenad genom ofiltrerad avfall från boskap, industrier, hem och företag. Förbättringar har skett men fortfarande förekommer utsläpp kring detta hade Hongkong-eleverna arbetat. Foto: Karin Warlin.
Utflykt till Mount Hood, kallad Wy’east av Multnomahindianerna, vilket är en 3 428,8 meter hög stratovulkan i norra Oregon. Foto: Karin Warlin.
Besök på ungdomsfarmen Youth farm. Foto: Karin Warlin.
CEI avslutas med den traditionella kulturaftonen. Foto: Karin Warlin.

Läs även: Rapport från en miljökonferens i Oregon

Till arkivet