Flygklubb invigde nytt klubbhus

Landskrona Flygklubbs nya klubbhus.

I lördags invigdes Landskrona Flygklubbs nya klubbhuset på Enoch Thulins Flygfält vid Viarp. Det gamla fina klubbhuset totalförstördes i en dramatisk mordbrand i april förra året samtidigt som hangarerna sattes i brand som förstörde ett stort antal flygplan till ett mångmiljonvärde. Klubbhuset har nu återuppstått med samma utseende som det gamla klubbhuset tack vare en beundransvärd insats av klubbmedlemmarna med stöd av Landskrona Stad.

Flygklubben kunde inte ha önskat sig ett bättre sommarväder till invigningen, som besöktes av många flygentusiaster från när och fjärran. Hedersordföranden Gunnar Nordin, som varit med sedan klubben startade på fyrtiotalet och har varit den drivande kraften bakom Enoch Thulins Flygplats, höll ett tal och klippte de blå-gula banden och förklarade klubbhuset invigt. Landskrona Stad representerades av Gunlög Stenfelt som givetvis också höll tal.

Det nya klubbhuset är modernt inrett med nya fina möbler och har alla de bekvämligheter som en flygare kan önska sig, d.v.s. ett nytt litet kök med kaffebryggare och våffeljärn! Det samlas nämligen ofta en hel del ”old and bold pilots” i klubbhuset för att dricka kaffe och berätta sina historier om sina flygäventyr och gästande piloter är välkomna att koppla av i den vänliga miljön.

Efter invigningen bjöds på kaffe och tårta och man kunde umgås med kända och okända flygentusiaster. På plats var givetvis klubbens celebriteter som Göran Ax, världsmästare i segelflyg med dussinet medaljer och flygarparet Lindell som nu är aktiva i högsta grad och har redan i år satt svenska rekord efter att under åren ha vunnit flera medaljer i svenska och utländska mästerskap. Landskrona Flygklubb är för övrigt Sveriges främsta segelflygklubb och leder division ett.

– Grattis Landskrona Flygklubb!

Gunnar Nordin invigningstalar.
Landskrona har anor som flygstad. Välbekant är förstås Thulinverken, och dess namngivare Enoch Thulin, flygare och flygingenjör men visste du att även radiopiraten NES varit uppe bland molnen för egen maskin. – Jag lärde mig flyga på femtiotalet och var med om att klistra och bygga en SG-38 i en lokal i gamla kasernbyggnaden, berättar artikelförfattaren  Nils-Eric Svensson och bjuder även på en bild från 1954, då det begav sig.

 

Text och bild: Nils-Eric ”NES” Svensson

Till arkivet