De representerar Landskrona i Almedalen

Utbildningsförvaltningen reser med en delegation till Visby under Almedalsveckan.
Fullt så lugnt som på bilden är det inte i Almedalen när det råder politikervecka.

Landets största politiska mötesplats lockar även i år fler tjänstemän än politiker från Landskrona.

Det minglas, nätverkas, förkovras och snackas åter samhällsfrågor i Almedalen i Visby.
De gångna två åren har Landskrona gjort vad man kunnat för att sälja in Europaspåret. I år bjuder staden  in till en halvtimmeslång paneldiskussion under tisdagen med rubriken ”Kan man vända ett miljonprogramsområde – och samtidigt lyfta en hel stad?”

I programförklaringen står följande att läsa:
”Det fanns höga ambitioner med 60- och 70-talets funktionella byggande. Byggnadstekniskt var det ett lyckat projekt men i dag präglas många av de så kallade miljonprogramsområdena av stora renoveringsbehov och sociala utmaningar. I Landskrona vill man omvandla miljonprogrammet i Karlslund till att bli en integrerad och attraktiv stadsdel. Utöver bostäder ska området också bli ett regionalt besöksmål med äventyrsbad, multisportanläggning och hotell. Kan man med ett helhetsgrepp vända på en negativ trend och samtidigt lyfta en hel stad?”

I panelen ingår från Landskrona stad, stadsdirektör Christian Alexandersson samt tillväxt- och näringslivschef Anna Classon. Med sig vid podiet kommer även Ola Serneke, vd Serneke samt Fredrik Alvarsson, projektutvecklingschef på Hemsö att vara.

Christian Alexandersson jobbar i Visby måndag till onsdag.
Han och jag deltar under tisdagen i Landskrona stads paneldiskussion om utvecklingen av Karlslundsområdet, berättar Anna Classon.
– Vi deltar dessutom i olika andra möten och diskussioner.  Jag kommer själv att rikta in mig på det som har koppling till regionens utveckling, näringsliv, turism och kommunikation, säger hon som reste till Gotland redan på söndagen och stannar till onsdag.

Landskrona stads programpunkt hålls i Fastighetsnytts evenemang Business Arena. På plats idag och imorgon för att förbereda och arrangera paneldiskussionen finns även kommunikatör Maria André.

Kommunens chefsadministratör tillika kommunikationsansvarig vid Landskrona stadsutveckling AB, Eva Walldén, finns i Visby söndag till torsdag för att bevaka seminarier som handlar om stadsutveckling.

Lennart Serder, projektledare för Europaspåret är i Almedalen söndag till onsdag.
– Lennart Serder går på seminarier om infrastruktur samt nätverkar med nyckelpersoner inom området.

Anders Ekblom, näringslivsutvecklare, har ett på förhand tufft schema söndag till torsdag. Inte mindre än elva seminarium är preliminärbokade på honom. Några ligger dock samtidigt så fullt så hektiskt blir det antagligen inte.

I skrivande stund har Landskrona Direkt nått kommunalråden Birgitta Persson (M),  Jonas Esbjörnsson (S) samt Stefan Olsson (SD) och inga av dessa ska till Gotland.
– Riksdagsman Niklas Karlsson är i Visby annars har vi ingen som är på plats. Möjligen kan ju någon vara där på semester men inget som jag känner till, säger Jonas Esbjörnsson.
– Jag tycker det är viktigt att politiker och tjänstemän närvarar. För genom demokrati och öppenhet ger veckan alla som vill debattera samhällsfrågor möjlighet att delta. 

– Inga Landskronamoderater ska till Almedalen. Jag tycker dock att det är viktigt att en del tjänstemän åker dit och representerar Landskrona på dom seminarier som rör oss, typ Europaspåret, säger Birgitta Persson.

Sverigedemokraterna i Landskrona har inte heller de någon representant på Gotland.
– Vi ska försöka åka dit nästa år när det är valår, om det går att få tag i något boende,
säger Stefan Olsson som har en del åsikter om stadens medverkan i Alemedalen.
– Ska stadens tjänstemän åka dit på skattebetalarnas bekostnad ska det vara för att Landskrona stad ska hålla i något eget seminarium, som till exempel prata om Europaspåret eller som stadsdirektören gör nu, berättar om hur man kan vända ett miljonprogramsområde – och samtidigt lyfta en hel stad. Detta tillsammans med olika entreprenörer som är med i detta projektet. Det är bra att Landskrona stad får en arena där hela politikereliten med flera deltar. Vi behöver marknadsföra oss utanför kommungränsen, säger han och avslutar.
– Att tjänstemän åker dit för att delta på olika seminarium och mingla med olika aktörer är väl okej så länge de bekostar allt själv, det är inget som staden ska stå för.

 

Till arkivet