Det sjudande affärslivet i Borstahusen

Bo Ingvar Svensson med sin nya bok om Borstahusen.
Bo Ingvar Svensson med sin nya bok om Borstahusen.

I samband med Borstahusdagen imorgon lördag släpps en nya bok – Affärslivet i Borstahusen förr och nu – författad av Bo Ingvar Svensson. Samtidigt har Borstahusens museiförening gjort en uppgradering av utställningen om Borstahusens rika affärsliv så att denna även visar upp yrkesfisket förr och nu.

Lördagen den 1:a juli är det åter dags för Borstahusdagen. Bland de många festligheterna som vi skrev om i veckan kan man också på Borstahusens museum i Pumphuset ta del av årets utställning som är en vidareutveckling på den från ifjol om fiskelägets välförsedda affärsverksamheter.
– Till detta har vi nu lagt hur det var att vara yrkesfiskare, både då och nu, säger Bo Ingvar Svensson som en tidig novembermorgon åkte med Tacitus LA71 ut på torskfiske.
– Krabborna var otäcka som kalasade på torskarna, minns författaren som nu efter ett års intensivt arbete med den nya boken är redo för release.

Boken går hand i hand med utställningen.
– Det var i samband med fjolårets invigning av utställningen som Gunlög (Stenfelt, kommunfullmäktiges ordförande. reds anm.) föreslog att jag borde göra en bok av materialet. Jag tog med mig idén till mitt förlag och på den vägen är det. Nu har vi tryckt 1000 exemplar och Landskrona stad har redan tingat 300, berättar Bo Ingvar Svensson.

Det lilla fiskesamhället strax norr om Landskrona var från slutet av 1800-talet fram till förra seklets sjuttiotal fyllt av affärer.
– Som mest fanns det närmare femtio, säger Bo Ingvar Svensson och här fanns några riktigt skickliga affärsmän och kvinnor för den delen.
– Det som fascinerat mig mest är Borstahusarnas skicklighet i affärer. Faktiskt drevs nästan  hälften av företagen av kvinnor. Fiskemånglerskan Martina Liljeblad gjorde sig ett namn som en duktig affärskvinna inte bara i Borstahusen och Landskrona utan till och med i Köpenhamn. Hon hade bland annat en för tiden supermodern fiskhall i Rådhuskällaren. Här simmade levande fiskar i en marmorbassäng och i lokalen fanns en luftväxlingsanordning så att det inte skulle stinka fisk. Detta redan åren runt 1900, understryker Bo Ingvar Svensson.

Historierna är många och i boken har författaren intervjuat vad han kallar flera ”originalborstahusare”.

– Det tar inte slut här, säger Bo Ingvar Svensson och ser lagom småslug ut.
– Det har funnits flera bagerier i Borstahusen genom åren och nu planerar vi för ett surdegsbageri i 40-talsstil jämte Erikstorps Kungsgård. Med tanke på utvecklingen i området så är det ställt utom allt tvivel att behovet av ett bageri och konditori är stort i Borstahusen och nu har vi dessutom en perfekt ”intressent” på gång, avslutar han.  

”Vilken fin tårta”! Bakad i Tore Hanssons konditori.
”Fiskmånglerskan” Martina Liljeblad sågs som en av Borstahusens mest driftiga affärskvinnor med affärskontakter långt utanför Borstahusen och Landskrona.
En av Borstahusens driftigaste affärskvinnor var Benedikta Söderberg, här på trappan till sin andra speceriaffär på Nedre gatan med ett barn i famnen.

Till arkivet