Annons

EM-medalj till ambulanspersonal

Anna Ardevi, anestesisjuksköterska samt operativ chef, Ystad, Camilla Thorsell, ambulanssjuksköterska/operativ chef, Landskrona samt Lucas Johansson, ambulanssjuksköterska, anestesisjuksköterska samt operativ chef, Lund. Foto: Privat.

Åter har ambulanspersonal från Landskrona visat på yrkesskicklighet, denna gång i Europaklass.

Annons
 

När SM i ambulanssjukvård avgjordes i april var det ett arbetslag från Samariten Ambulans i Landskrona som fick kliva upp överst på prispallen. När det i förra veckan arrangerades något av ett Europamästerskap i Köpenhamn för yrkeskåren höll sig Camilla Thorsell från Landskrona väl framme.

Vid The Emergency medical services, EMS, i Köpenhamn – en kongress för alla som arbetar inom prehospital vård- arrangerades The EMS Championship.
Det är en tävling i prehospitalt omhändertagande. Vid tävlingarna deltog elva lag från hela Europa men även ett lag från USA, säger Camilla Thorsell, ambulanssjuksköterska samt operativ chef vid Samariten Ambulans i Landskrona.

Camilla Thorsell ingick tillsammans med kollegor från Ystad och Lund i det svenska “landslaget”.
Alla lagen genomförde och bedömdes i två moment.
– I det första fallet var det ett trauma med vuxen patient och det andra uppdraget var ett barn som hade fått ett hjärtstopp på grund av en bit äpple som fastnat i luftvägen, berättar Camilla Thorsell.

Det svenska laget  fick höga poäng för sina ”medical skills” samt för sitt lagarbete.
– Vi påbörjade hjärt- och lungräddning direkt på barnet och kunde på så vis snabbt upptäcka att det satt en bit äpple i luftstrupen som vi fort fick upp.

Tre lag gick vidare till final. Där ställdes Samariten Sverige mot ett lag från Schweiz samt ett lag från Danmark.  Efter ett mycket verklighetstroget scenario där det fanns tre svårt skadade patienter samt två lindring skadade patienter så tog Samariten Sverige hem andraplatsen i EM i Köpenhamn.

Läs mer: Svenska mästare i ambulanssjukvård 

Team Sweden Samariten i kvalmomentet med ett barn som satt en äpplebit i halsen. Foto: Privat.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser