Annons

380 miljoner kostade kåken

När DSV invigde sitt kontorskomplex i Landskrona i februari 2013 talade man om att det var Green Building-certifierat. Vilket innebar att energiförbrukningen då var minst 25 procent lägre än standard.  Hela det stora logistikcentret stod dock färdigt i december 2012 och man beräknade då att det hela kostat ca 700 miljoner SEK.

All time high! Den största fastighetsaffären i Landskrona är gjord. Hissnande 380 miljoner gick kalaset loss på.

Annons
 

När vi tidigare idag lade upp veckans lagfarter noterade vi ett flertal stora affärer. Att en villa på Holmgatan sålts för 8 miljoner kronor är anmärkningsvärt. Men vi noterar även att Veidekke Villatomter AB sålt tomtmark till två bostadsrättsföreningar i Norra Borstahusen för sammanlagt 28,5 miljoner kronor. Dessa siffror bleknar dock i jämförelse med den affär som skett inom koncernen DSV. DSV Property 1:20 AB har nämligen köpt den stora fastigheten på Österleden 201 av DSV Road AB för 380 149 000 kronor. Det rör sig om kontorsfastigheten samt terminalbyggnaden ut mot motorvägen.

– Jag är helt övertygad om att detta är den största affär i Landskrona genom tiderna som gäller en enskild fastighet, säger Per-Olof Jensen, fastighetschef på Landskrona stad och gör en jämförelse.
– Den dyraste fastigheten som Landskrona stad äger är stadshuset. Den byggnaden har idag ett bokfört värde på 60 miljoner kronor men om det skulle ut på marknaden så gissar jag att priset hade landat på cirka 170 miljoner kronor, säger fastighetschefen.

Alla kommunens fastigheter har ett bokfört värde på cirka 500 miljoner kronor.
– Ska man sedan räkna ut ett marknadsvärde så uppskattar jag att man får multiplicera den siffran med tre eller fyra, säger Per-Olof Jensen och förtydligar.
– Detta gäller alltså bara de kommunala fastigheterna. Med andra ord är Landskronahems bestånd inte inräknat i dessa siffror.

Vad kostar slottet?
Frågan är då vad en fastighet i Citadellets kaliber hade gått loss på om den kommit ut på den öppna marknaden.
– Eftersom Citadellet är en ”bidragsfastighet” i Statens Fastighetsverks bestånd, vilket innebär att den inte bär sina egna kostnader, har anläggningen inga bokförda värden, säger Maria Nordh, fastighetschef på SFV.
– Dessutom är hela anläggningen ett statligt byggnadsminne som ingen annan än staten i dagsläget får äga. Det är med andra ord omöjligt att bedöma vad anläggningen skulle kosta, säger hon.

Lagfarter för 423 miljoner kronor
På vår sida över lagfarter noterar vi denna vecka att fastigheter till ett värde av 423 miljoner kronor bytt ägare. Gå till lagfartssidan.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser