Annons

Ägg och öl på 10-årsjubilerande gala

Något alldeles äggstra serveras på Landskronagalan.

Det är när man tittar in bakom kulisserna man förstår vilket oerhört arbete det är att få ihop en fest i dignitet med Landskronagalan. Ikväll är det dags. Klockan 17 är röda mattan utrullad och dörrarna till Idrottshallen öppnar.

Annons
 

Innan kvällens konferencier Ola Selmén hälsar välkommen och släpper loss artister som Maja Gullstrand, Eleine och Kim Bergkvist har förberedelserna pågått i månader. Jurygrupper har träffats och utsett pristagare och kockar har slagit sina kloka huvuden ihop.

I köket på Erikstorp har det på sistone varit intensivt. Dels har man öppnat Erikstorp på Stadshuset men samtidigt haft fullt upp men förberedelserna inför kvällens festmåltid.
– Det är femte året vi gör detta så rutinen finns där men samtidigt så sätter det fantasin på prov, säger Filip Siljemark i färd med att baka drygt 500 äggulor som ska serveras till en skummig kycklingveloute smaksatt med brynt lök och lagrad herrgårdsost.

Efter kycklingsoppan kommer det att serveras porchetta fylld med duxelle på champinjon och kejsarhatt från Saxtorp. Därtill serveras det sotad palsternacka, äpplecreme och sötsyrlig sky smaksatt med brynt smör och äppelcidervinäger.

Festmåltiden avslutas med bakad vit choklad smaksatt med vanilj och kardemumma.
–  Till detta serveras en kräm på årets första rabarber, maränger och krispigt havre samt honung från Teckomatorp, säger Filip Siljemark som förövrigt också varit och plockat ramslök runt husknuten som används till förrätten.

Ett samarbete som får sin examen på galan är det mellan 1413 Bryggkultur och Brygghuset Finn.
– Vi har pratat om det under en längre tid, att det hade varit roligt att göra någonting tillsammans. Nu när Brygghuset Finn har utökat sin kapacitet och vi var lite sugna på att lansera någonting nytt så var det ett ypperligt tillfälle, säger Daniel Nyman på 1413 Bryggkultur.

– Det är kul med samarbeten.Vi ser inte oss som direkta konkurrenter till varandra utan snarare som kolleger eller vänner. När vi väl satte oss ner och planerade så gick det otroligt fort. Vi var direkt rörande överens om vad för öl vi ville göra och vad den skulle heta, säger Joacim Larsen på Brygghuset Finn.

(Hjärta) Landskrona heter ölet och är en ljus klassisk pilsner. Alkoholhalten ligger på 4,4%.
– Planeringen föll sig så väl in att lansering blir idag på Landskronagalan. För de som inte har möjlighet att besöka galan så kommer den att släppas under dagen på utvalda lokala restauranger, säger Daniel Nyman.

Namnet på ölen föll sig naturligt för ölbryggarna.
– Hjärta Landskrona, det är precis så vi känner för staden vi verkar i. Det känns bra att få sprida positiva saker om “vår” stad. Alla som bor och verkar i staden skall känna stolthet för den fantastiska platsen vi befinner oss på. Dessutom är det en väldigt fin reklampelare utåt för alla besökare vi får, avslutar Daniel Nyman.

Filip Siljemark låter äggen gå i 63 grader i ångad ugn i ca en och en halvtimme.

Joacim Larsen på Brygghuset Finn och Daniel Nyman på 1413 Bryggkultur har gjort en öl tillsammans.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser