Annons

Laddat hela veckan för Earth Day

På onsdagen serverades extra närodlad och ekologisk mat på gymnasieskolan. Foto: Anita Wiberg

Landskronaelever firar under hela veckan ”Earth Day” med fokus på hållbar utveckling.
För åtta år sedan var Landskrona en av de första städerna i Sverige med att fira Earth Day, en temadag som sätter fokus på jordens miljöutmaningar.

Annons
 

På  blivande Öresundsgymnasiet ( Allvar Gullstrandgymnasiet och  Selma Lagerlöfsgymnasiet) har det i veckan varit fokus på vår planet och stundande Earth Day, den 22 april,
– I tisdags gjorde många av de  elever som jag har i naturkunskap samt i biologi på språkintroduktionen färdigt sina utställningar om olika Earth Dayprojekt. Dessa handlar om kompostering  och varför det är så bra, om  mikroplaster och plastskräp och varför det är så dåligt för miljön, om  biologisk mångfald och utrotningshotade djurarter, om hållbart fiske,  om solceller och mycket annat, säger Karin Warlin, gymnasielärare och eldsjälen bakom Earth Day-firandet i Landskrona.

Inför Earth Day har skolans elever kontaktat bekanta i sammanlagt 37 olika länder.
– Det är rekord.  Ifjol nådde vi ut till 34 länder. Vi gör detta som ett påverkansprojekt, förklarar Karin Warlin.

Earth Day har firats sedan 1970 för att uppmärksamma jordens miljöutmaningar. För åtta år sedan firades dagen för första gången i Landskrona som en av de första städerna i Sverige. Sedan dess har firandet spridit sig utanför gymnasieskolan. Bland annat till Glumslövs- och Asmundtorps skola och till flera av stadens förskolor som uppmärksammar Grön Flagg, ett arbete där lärare och pedagoger arbetar med upptäckarglädje kring hållbarhetsfrågor hos barn och unga.

– Det är väldigt roligt att uppmärksammandet av Earth Day sprider sig. I år har vi dessutom fått lyssna till spännande föreläsningar på Landskrona stadsbibliotek, säger Karin Warlin.

Igår höll Ulf Paulsson föredrag om vårt sårbara samhälle där han både gav tillbakablickar och framtidsvisioner. Under tisdagen var det Kimberly Nicholas som höll ett föredrag om: Tackling Climate change. 

– Sen kan jag tipsa om att stadsbiblioteket varje onsdag mellan 16:30 -19 anordnar Språkcafé för nyanlända och temat under ”Earthweek” var just  Hållbar utveckling och Miljö, avslutar Karin Warlin.

Kimberly Nicholas från Lunds universitet. Foto: Karin Warlin

Bild över de 37 länder som eleverna kontaktat för att fråga och berätta om Earth Day – en del i påverkansprojektet.
– Här syns ju tydligt Landskronas roll i världen, säger Karin Warlin med ett leende.

Berin Omar tolkar från svenska till turkiska och arabiska. Foto: Karin Warlin.

an Long Nguyen, Dania Hourani och Betty Hansson blir intervjuade i en film av Therese Ek , kommunikatör för Landskrona stad. Foto: Karin Warlin.

Ulf Paulsson håller föredrag på stadsbiblioteket. Foto: Karin Warlin.

Läs mer om Earth Day på  – http://www.earthday.org/

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser