Annons

Kronans tjejer klara för SM

Kronans tjejer klara för U18-SM i volleyboll. Foto: Karolina Karlsson.

I lördags spelades SM-kval för tjejer födda 2000 och senare. Kronan ställde upp med ett ungt lag, bestående av tjejer födda -00-02. Hela 17 lag gjorde upp om sex platser i den södra poolen, där lag från Skåne, Småland och Halland kommer att spela. 
Landskronatjejerna svarade för en stor bedrift då man knep den sista platsen till kommande SM-slutspel i Jönköping.

Annons
 

– Vi började övertygande med två raka 2-0 vinster mot Bjärred och Veddige. Det enda smolket i bägaren var att Ebba Johannesson, ordinarie i damlaget, blev sjuk och inte kunde spela mer under dagen, berättar Marie Saxne, ungdomsansvarig i Kronan.

I gruppfinalen blev Ljungby för svåra. Dock skulle det visa sig att matchen inte skulle spela någon roll. I åttondelsfinalen fick Kronan möta Eneryda, som man vann ganska enkelt mot, 2-0. Malmö väntade i kvartsfinalen och de ställde upp med ett riktigt starkt lag med en landslagsspelare och där 5 av 6 spelare på plan var födda -00. Matchen var jämn och spännande och första set gick till Malmö efter en stark avslutning 25-21. I andra set fick Kronan Rakel Nilsson, även hon en startspelare i damlaget, skadad.
– Plötsligt var våra två mest rutinerade spelare borta, men övriga tjejer visade en enorm vilja och inställning och vi lyckades vinna andra set med 30-28 trots att vi hade många matchbollar emot oss.
I tredje set fick Malmö en smakstart och ledde plötsligt med 11-4 innan Landskronatjejerna vaknade.
– Vi kämpade oss så när ikapp, men vid 10-11 bröt Malmö vår serve och återtog initiativet och spelade hem setet och matchen med 15-12. Så här nära semifinal i ett SM-kval har vi aldrig varit och det var extra kul att se våra unga spelare kliva in och leverera på den här nivå, säger Marie Saxne.

Trots förlusten fanns chansen att knipa en SM-plats. Nu skulle Kronan spela om placeringarna 5-8, där vinst i första matchen skulle innebära att laget blev sämst sexa och därmed klara för SM.
– Vi fick möta Ystad, som slog ut oss i kvartsfinalen förra året och som vi nästan aldrig vunnit mot i U18-sammanhang. Nu var våra tjejer enormt laddade efter matchen mot Malmö, och i första set krossade vi Ystad med 25-9. I andra set stretade Ystad emot lite bättre, men vi hade en komfortabel ledning hela setet och vann det med 25-21 och var därmed klara för SM.

Kronan hade nu varit igång i 10 timmar men hade en match kvar att spela. Efter urladdningarna mot Malmö och Ystad och det glädjefnatt som utbröt då SM-platsen var säkrad så orkade tjejerna inte ladda om utan föll med 2-0 mot Svedala.
– Men det spelade mindre roll eftersom vi nu, som ett av 16 lag i hela Sverige, är klara för SM som spelas i Jönköping den 13-14 maj. En fantastisk laginsats där alla var högst delaktiga och där det var inställningen och lagkänslan som tog oss vidare.

I laget spelade: Moa Mellblom, Hilda Löfquist, Ronja Keijsner, Iris Carlsson Hagel, Rakel Nilsson, Ebba Johannesson, Amanda Egvärn, Patrycja Winiarska, Agnes Johannesson, Lova Nilsson, Lykke Nilsson och Jovana Kisic. Med i truppen är även Julia Söderlindh som är knäskadad. Laget coachades av Karolina Karlsson och Marie Saxne

Annons
Annonser






















Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser