Ljus i tunneln för Weibullsholm

Nyligen blev det klart med en ny ägare av Weibullsholms gamla huvudkontor. Renovering påbörjas innan året är slut och redan till våren 2018 beräknas arbetet vara klart.
Nyligen öppnade en ny grupp på Facebook som berör Weibullsholm och det är inte utan att det anrika huset på Öster engagerar Landskronaborna. Fasaden har målats utåt gatan till, men nu kan något mer vara på gång.

Weibullsholm engagerar. Huset påminner om ett residens vid den södra infarten till Landskrona. 
Nu är den bedagade skönheten långt ifrån något påkostat bostadshus. Kontorshuset, som det föreskrivs i detaljplanen är förfallet, inte minst på baksidan av fastigheten men även inne i byggnaden. Landskrona Direkt har gått husesyn

Hoppet har tänds att något är på gång med Weibullsholm och att fastigheten längst ut på Föreningsgatan dras med i den positiva utvecklingsspiral som nu snurrar allt fortare i Landskrona. 

Det är knappt två år sedan Landskrona stadsutveckling köpte Weibullsholm som då ingick i ett paket tillsammans med hörnhuset på Rådmansgatan-Borgmästargatan. För de båda anrika kåkarna betalade man 14 miljoner kronor.
– Anledningen till att stadsutvecklingsbolaget tar sig an Weibullsholm är att jag tror vi kan vara en mer aktiv ägare än vad Tornet har varit. Vi vill säkerställa att det blir en utveckling, sa Christian Alexandersson, vd i bolaget och nu mera också stadsdirektör i Landskrona, i samband med köpet.

Intressent ska titta på huset i veckan
Nu säger han att en lösning kan vara nära. Redan i år hoppas vd:n att en kommande hyresgäst/ägare  ska vara klar.  Utöver en rejäl renovering kan det även bli tal om att ytterligare en fastighet byggs i anslutning till den nuvarande.

I veckan ska Christian Alexandersson träffa representanter från ett företag som visat intresse av Weibullsholmshuset.
– Vi har träffat intressenter tidigare och ska träffa en ny denna vecka. Det bästa hade varit om vi hittar någon som vill ha hela byggnaden. Vi vill hitta rätt köpare. Vår kärnverksamhet är inte att förvalta, säger Christian Alexandersson när han tar med Landskrona Direkt på en rundtur i  fastigheten.

Bostäder inte aktuellt
Att det kommer att bli kontor i huset även i framtiden råder det ingen tvekan om. Anledningen är närheten till Rohm and Haas på andra sidan Ringvägen vars verksamhet förhindrar bostäder eller annan verksamhet i huset.
– Ja. Tyvärr är kontor det enda alternativet.

Landskrona stad har genom åren fört samtal med Rohm and Haas.
– Det är inte allt på företaget som är farligt. Det är mest hanteringen. Vi har haft möte med företaget för att se på förutsättningarna att sköta hanteringen på ett sådant sätt att man skulle kunna ha annan verksamhet. Men dit har vi inte nått, säger han.

Landskronahems kalkyl var fel
Det är rejält slitet och vandaliserat på Weibullsholm. En renovering kommer inte att bli billig. Men att de skulle kosta så mycket som Landskronahem beräknade för fem år sedan, cirka 84 miljoner kronor, när en eventuell flytt av det kommunala bostadsbolagets huvudkontor dit var aktuell, tror inte Christian Alexandersson.
– Kalkylen som Landskronahem hade stämmer inte. Vi kan göra om hela huset till kontorsyta och ta samma hyra som för lokaler i stan. Det kommer att kosta hälften av vad Landskronahem räknade med.
Christian Alexandersson tror sig veta anledningen till den höga summa som Landskronahem kom fram till.
– Jag tror att deras kalkyl hamnade där den gjorde för att de inte ville flytta dit.

I dagsläget läggs inga stora summor på byggnaden innan man är närmare en lösning.
– Det ska se helt och rent ut utifrån. Och vi kommer att fortsätta att köra smink tills vi vet mer.

Landskrona stadsutveckling har anlitat Fojab arkitekter till att ta fram planlösningar för huset. Ritningar som vd:n visar Landskrona Direkt.
– Vi har tittat på den befintliga byggnaden men även på en större lösning för 350 arbetsplatser. Vi har fått förfrågningar från ett företag med kontor i Helsingborg och Malmö och de tycker idén att flytta hit är spännande. Det blir pendlingsavstånd från båda städerna. Men här är vi inte i mål.

Det finns dock förutsättningar för att låta det gå fort om man hittar en lösning.
– Vi har anlitat en arkitekt för att få liv i huset igen. Detaljplanen är klar. Med tanke på allt som händer upp mot södra infarten så tror jag att en lösning kan komma redan i år. Läget är mycket bra. Det är stationsnära. Landskrona är med på kartan på ett sätt man aldrig förr varit, understryker Christian Alexandersson.

Weibullsholm är på 2500 kvadratmeter och det finns plats för cirka 125 arbetsplatser.
– Bygger vi sedan ut enligt ritningarna blir det ytterligare 275 arbetsplatser. Alltså sammanlagt cirka 400.

Någon rivning av fastigheten är inte aktuell.
– Jag har tagit upp det med styrelsen men för Landskronaborna är det ett känsligt hus. Det är inte aktuellt att riva.

I huset får vi kliva över bråten och krossat glas. Det syns att huset stått tomt länge. Tjuvar har varit inne och sågat av rör till element och tagit med sig allt av värde. Men Christian Alexandersson tycker trots detta att läget är under kontroll.
– Det finns inga rör fram till elementen. Det är någon som har stulit allt. Nu har vi emellertid bevakning och ser till att allt är stängt och rent. Vi har även satt belysning på fastigheten. Vi håller huset i skick. Vi ska satsa på detta. Det har vi tagit i styrelsen. Landskrona har stor potential och vi har andra grejer att gråta över.

Vill se ett flöde i området
På tur står nu att göra vid parkeringen på baksidan av huset.
– Vi vill ha flöde mot grönområdet så man ska kunna parkera här och gå dit.

Det har rensats upp rejält i parken norr om byggnaden. Dessutom har man byggt en voljär för 200 000 kronor.
– När jag gick med vår lilla skotte här en sen kväll såg jag att bodde folk i buskarna. Det var väldigt skumt. Då rensade vi upp i vegetationen för att öppna upp. Folk ska kunna gå här med sina hundar utan att vara rädda, säger Christian Alexandersson.

Tomten är på 25000 kvadratmeter och var en gång i tiden en prunkande trädgård som visade Weibulls produkter.
– Vi har diskuterat om teknik- och serviceförvaltningen skulle ha plantering här som förr men det har inte landat i något. Då kom idén om fågelvoljären och då testade vi det. Det finns bara denna och en i Stockholm i hela landet. Det är Öresunds Fågelförening som kommer att sköta om allt. Mats Hafström är ordförande och han är en eldsjäl. Buren är  nu flygfärdig, poängterar han.

Några övriga planer för den stora grönytan finns inte idag.
– Drömmen hade varit att bygga bostäder men det får vi inte, avslutar Christian Alexandersson.

Om en utbyggnad av Weibullsholm blir aktuell så är detta förslaget som just nu gäller.
Fastighetsutvecklare Fredrik Stenberg på Landskrona stadsutveckling samt Christian Alexandersson tar Landskrona Direkt på en rundvandring i huset som nu stått tomt i närmre tio år. – Det är väl så länge sedan Byggmästarn i Skåne hade sitt kontor här, säger Fredrik Stenberg.
Tjuvar har gått hårt åt husets värmesystem.

 

 

Ett av de två trapphusen. Hiss finns också i byggnaden.
På ovanvåningen hittar vi såväl konferensrum som ett bibliotek.
Parkeringen på baksidan står inför en snar renovering allt medan Christian Alexandersson blickar bort mot den stora öppna grönytan norr om byggnaden.
Buskage och träd har rensats bort för att göra området tryggare.
Voljären är flygfärdig. I bakgrunden syns Rohm and Haas.

Till arkivet