Elitryttare undervisade på Viarp

Alexander Zetterman var gästtränare på Viarps Kör- och Ridklubb.
Alexander Zetterman var gästtränare på Viarps Kör- och Ridklubb.

Alexander Zetterman har i helgen varit gästtränare på Viarps Kör- och Ridklubb strax norr om  Landskrona. I två dagar har klubben arrangerat hoppträningar som vänt sig till ryttare som velat ladda extra inför säsongstarten.
– Detta är den andra omgången med hoppkurs för privatryttare i år, säger Susanne Johannesson, på Viarps Kör- och Ridklubb.

Utöver ett 100-tal privatryttare som får möjlighet att vara med på kurserna så drar det också en hel del publik och många av ridskolans elever var på plats för att se hoppkursen och kanske ännu mer för att se tränaren och kändisen, Alexander Zetterman.

– För Viarp är det så klart väldigt roligt att skickliga ryttaren och tränaren Alexander ville hålla kursen hos oss. Våra bästa ekipage tävlar nationellt men många är på lokal och regional nivå. Min förhoppning är att våra ryttare får något nytt med sig efter helgens träningar, ofta är det som är vinningen när man kompletterar sin ordinarie träning med extra träning för elitryttare, säger Susanne Johannesson.

– Vi brukar försöka arrangera fyra till fem gästträningar per år, berättar  Susanne Johannesson och nämner blanda andra dressyrryttaren Rose Mathiesen och hoppryttaren Peter Eriksson.
–  Tidigare år var tävlingsryttaren och ridläraren Hanna Carlsson, som till vardags är lärare på Flyinge här och höll kurs.

I helgen var det alltså Alexander Zetterman som i hästvärlden en välkänd hoppryttare som bland annat tävlade i sitt första VM 2014, blott 24 år gammal.  För svenska folket blev han nog mest känd när han var med i SVT:s program ”Ryttareliten”.
– Det är roligt att komma ut till klubbarna. På Viarp är det en helt annan värld än vad jag är van vid och jag har träffat många trevliga människor här. Det är kul att lära ut till ambitiösa elever oavsett vad de är på för nivå. Även jag lär mig alltid något nytt i min undervisning, säger Alexander Zetterman vars filosofi är att få hästen mjuk och smidig.
 – Samt att lyssna på ryttarens signaler. Då blir hästarna harmoniska och de tycker att det kul med jobbet. Det är då ridning är som allra roligast och det spelar ingen roll om man hoppar 1 meter eller 1,60.

Och att döma av lyhördheten hos Viarpsryttarna så ser man sannerligen fram emot fler träningar med Alexander Zetterman framöver.

Alexander Zetterman höll i undervisningen när Viarp bjudit in privatryttare till kurs.
Till arkivet