Annons

36 miljoner för dyrt för arkeologisk utgrävning

Tanken är att bebyggelsen på kvarteret Jäntan ska varieras. Så här kan det komma att se ut. Montage: Okidoki! arkitekter

Tanken är att bebyggelsen på kvarteret Jäntan ska varieras. Så här kan det komma att se ut.
Bild/Montage: Okidoki! arkitekter

När stadsbyggnadsförvaltningen bjöd in allmänheten till samråd gällande kvarteret Jäntan, det vill säga den gamla flickskoletomten i centrala Landskrona, dök endast två personer upp, båda handlare i staden. På mötet informerades det om hur planerna framskrider för kvarteret. Det stora problemet är att en arkeologisk utgrävning kommer att kosta 36 miljoner kronor.

Annons
 

Tanken har hela tiden varit att bygga ett underjordiskt garage på kvarteret Jäntan och sedan bygga flera olika hus som ska inhysa såväl handel och kontor som lägenheter. Men nu tänker byggherren Serneke och Landskrona stad om. Prislappen på den arkeologiska utgrävningen som krävs för att bygga ett underjordiskt garage landar på 36 miljoner kronor.
– Det är Länsstyrelsen som gjort upphandlingen. Vi har försökt att pruta men det funkade inte. Därför funderar vi nu på att inte gräva alls utan bygga direkt på platsen, säger Johan Nilsson, planchef på Landskrona stads stadsbyggnadsförvaltning.

För att lösa parkeringsproblemen funderar de båda parterna på en alternativ lösning.
– En lösning är att bygga parkeringsplatser mitt i kvarteret något plan upp. Så har man gjort i andra städer där liknande scenario har utspelat sig, exempelvis i Göteborg och Lund, säger Johan Nilsson som hoppas att ärendet inte stöter på patrull i kommande instanser.
– Vår ambition är att bygget kan klubbas i kommunfullmäktige under innevarande år. Sedan tar det säkert ett år ytterligare innan spaden kan sättas i marken. Det är viktigt att allt har sin gång, avslutar planchefen.

Kvarteret Jäntan kommer att bli inkörsporten till centrum om man kommer söderifrån. Bild/montage: Okidoki! arkitekter

Kvarteret Jäntan kommer att bli inkörsporten till centrum om man kommer söderifrån.
Bild/montage: Okidoki! arkitekter

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser