Venfoto då och konstfoto nu

Thor-Björn Johansson kommer till stadsbiblioteket och visar och berättar om sina bilder den 13 februari.
Thor-Björn Johansson kommer till stadsbiblioteket och visar och berättar om sina bilder den 13 februari.

Den 13 februari arrangerar Bibliotekets Vänner ett program där fotograf Thor-Björn Johansson visar bilder – Ven i dåtid och konstfotografi i nutid.

Fotograf Thor-Björn Johansson har spenderat mycket tid på Ven där hans föräldrar haft sommarhus.
– Jag blev helt enkelt nyfiken på Venborna. Hur var det att bo på ön året runt? Jag ställde frågan: ”Hur är det att leva här?
Svaren lär vi få under föredraget den 13 februari, klockan 19, på stadsbiblioteket.
– Jag har en idé om att följa upp med nya venporträtt i nutid, avslöjar fotografen när Landskrona Direkt springer på honom i konsthallen.

Thor-Björn Johansson är född i Stockholm 1949 men flyttade till Skåne i slutet på 1970-talet.
Han bor och arbetar sedan ett par år tillbaka vid Kvarntorget i Landskrona.

Efter examen vid Christer Strömholms 3-åriga fotoskola 1972 var han verksam som freelancefotograf till 1979. Inriktningen var då sociala reportage och industri.
Numera och sedan sent 80-tal i huvudsak arbete med årliga konstfotografiprojekt och utställningar. 2012 utgavs egna konstfotografiboken MÖRKRUM med 52 fotografier och förord av Örjan Kristenson.

I fjol kunde man se hans bilder under konstrundan då han bjöd in till ”Öppen ateljé” i hemmet samt under sommarens utställning ”Thor-Björn Johansson  Svartvit fotografi” på Pumphuset i Borstahusen.

Vid höstens samlingsutställning Landskronit i Landskrona konsthall visade han sin bildsvit ”Nära” där han fotograferat på ett mycket begränsat område bakom  gamla järnvägsstationen.

Till arkivet