Två sporter klara för SM-veckan

Emil Hassling simmade hem tio medaljer vid JDM. Tre av medaljerna var av ädlaste valör. Foto: Arkivbild
Emil Hassling från Landskrona är ett framtidsnamn inom svensk simning. Vem vet, kanske får vi se honom ta SM-medalj på hemmaplan nästa sommar.

Landskrona och Helsingborg står som bekant som värdstäder för SM-veckan 2018.
Nu börjar så smått diskussionerna på central nivå sätta sig och redan nu kan vi avslöja att simningen och ridtävlingarna kommer att avgöras i Landskrona.

– Närmast ska avtalet med SVT tecknas som, bland annat, innehåller förslaget om att genomföra SM-veckan den 2-8 juli 2018, säger Tom Sörensson, verksamhetsutvecklare på kultur- och fritidsförvaltningen.

Ännu är det inte helt klart vilka idrotter som kommer till Landskrona.
– De ska fastställas i dialog med berörda föreningar i respektive stad och Riksidrottsförbundet under våren. Det vi vet redan nu är att det är spikat med sim- och ridtävlingar i Landskrona, säger Tom Sörensson.

Man beräknar att cirka 8 000 aktiva, tränare och funktionärer kommer att gästa de två städerna under SM-veckan. Landskronas ambition är bjuda på en idrottslig folkfest, inte bara på arenorna utan också mitt i stadskärnan och dess parker samt längs med stranden och på havet.

–  Vi har sett ut ett område från Rådhustorget via Kasernplan och vidare mot Slottsparken, Citadellet och Citadellbadet samt, fina Halvmånen med skateparken som vårt viktigaste tävlingsområde under SM-veckan. Därför förbereder vi oss i Landskrona genom att planera in de idrotter vi anser lämpliga i området, till exempel skate, kite, olika löpgrenar med flera, säger Tom Sörensson och medger att det onekligen är spännande tider som stundar.

– Det kommer att krävas en del investeringar för att anpassa och färdigställa tävlingsområdet, men omfattningen kan vi först värdera när alla idrotter är på plats, säger Tom Sörensson och förtydligar.

– Framförallt handlar det om tillfällig kringutrustning och utsmyckning och en väl fungerande logistik. Citadellbadet, pärlan i sammanhanget, kommer också att finputsas inför det stora evenemanget.

SM-veckan arrangeras sommaren 2018, troligen under den första veckan i juli, av Riksidrottsförbundet i samarbete med berörda specialidrottsförbund, Helsingborgs Stad och Landskrona stad. Tävlingarna sänds i Sveriges Television (SVT).

Syftet med SM-veckan är att genomföra svenska mästerskap i små, stora, vanliga och ovanliga idrotter i ett och samma evenemang. Genom SM-veckan vill man skapa ett större intresse för svenska mästerskapen. Många människor ska kunna ta del av Sveriges bästa idrottsutövare både på plats, i media och framför tv:n.

Läs mer:

Till arkivet