Annons

Kommentarer kring SM-veckan

sm_veckan01

Birgitta Persson, kommunalråd och ordförande i fritidsnämnden, Kjell Thoresson, förvaltningschef fritid- och kultur, Torkild Strandberg, kommunstyrelsens ordförande samt Anna Classon, tillväxt- och näringslivschef var minst sagt glada när de presenterade att SM-veckan hamnar i Landskrona och bland annat här på Citadellbadet 2018.

Med kort varsel kallade kommunen idag till presskonferens med anledning av att Landskrona tillsammans med Helsingborg blir värdar för SM-veckan 2018.

Annons
 

Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) sken ikapp med solen och Birgitta Persson, kommunalråd och ordförande i fritidsnämnden, Kjell Thoresson, förvaltningschef fritid- och kultur samt Anna Classon, tillväxt- och näringslivschef.

Inne på tredje semesterveckan tvekade Torkild Strandberg inte att gå in och jobba några timmar för att informera lokal media om den glada nyheten.
– Jag har haft telefonen avstängd i två veckor. Det har varit otroligt skönt, inledde han som inte tvekade det minsta att extraknäcka ett par timmar på semestern.
– Idrotten är en viktig del av staden. Nu får vi en unik möjlighet till att bjuda oss själva på ett kalas samtidigt som vi får visa upp våra städer för omvärlden, log han och betonade att det även gav en fingervisning på förhållandet mellan grannstäderna.
– Vi är som bekant inte överens i frågan om en andra fast förbindelse över Öresund men med detta visar vi en tydlig signal på gott samarbetsklimat goda grannar emellan.

LISA 100 år
2018 är det dessutom 100 år sedan några idrottsintresserade affärsmän tyckte att någon skulle prata för idrotten i staden,  och LISA, Landskrona Idrottsföreningars Samorganisation bildades.
– Det finns ett stort lokalt engagemang i staden och inte minst genom LISA och alla deras medlemsföreningar. Detta är något som bland annat lägger grunden för karnevalen. Ska man ro iland SM-veckan så kommer det att krävas många volontärer, understryker Anna Classon.

LISA:s ordförande Gunnar Nilsson, fick beskedet igår och har knappt kunnat sitta still sedan dess.
– Jag blev så otroligt glad över det. Vårt samarbete med vår systerorganisation i Helsingborg, HISO, fungerar utmärkt, säger han som trots sin blygsamhet nog får anses vara en av initiativtagarna till att SM-veckan nu hamnar i nordvästra Skåne.

Någonstans mellan 1,5-2 miljoner kronor lär arrangemanget kosta Landskrona stad.
– Helsingborg svarar för ungefär ¾ av kostnaderna och får därmed också huvudansvaret för ¾ av tävlingarna, säger Kjell Thoresson. Något som med dagens mått skulle innebära att det i Landskrona kommer att SM-tävlas i cirka ett dussintal idrotter.
– Hur idrotterna ska fördelas mellan städerna är ännu inte klart. Det får bli en diskussion med de olika specialförbunden. Klart idag är att simningarna avgörs i Landskrona och friidrotten i Helsingborg.

Mycket talar för att vattensporterna kommer att avgöras i Landskrona.
– Vi har guidat SVT och RF runt i Landskrona och man föll för att det här blir kompakt och citynära. Dessutom blev man väldig förtjusta i området runt Lagunen (skateparken) och vallgraven. Här kan man mycket väl tänka sig att kanot-SM avgörs, dessutom torde Borstahusen ligga bra till för segling, säger Anna Classon.

Klart är att SM-flygningar och därtill hörande grenar hamnar på Viarps flygfält.
– Fallskärmshoppning i precision för att ta ett exempel, säger Torkild Strandberg.

Med två SM-medaljer vid det just nu pågående tävlingarna i Norrköping lär också bangolfklubben Linjen ligga bra till att få SM-status på banan i Badhusparken.Det är troligen inte heller någon högoddsare att Landskrona Atletklubb lär förekomma i diskussionerna när det gäller att stå värd för tyngdlyftningen.

Kjell Thoresson som varit på studiebesök i Norrköping vid årets SM-vecka är full av intryck.
– Vi kommer säkerligen att låta besökare få prova-på olika specialidrotter, säger han och  Anna Classon inflikar att det även kvällstid ska ske aktviteter.
– Vi kommer att bjuda på artistuppträdande då. SM-veckan är efter melodifestivalen det största TV-arrangemanget i landet. Det kommer sätta Landskrona på kartan ordentligt.

Landskrona Simsällskap har haft några riktigt fina dagar, såväl på JSM som på nordiska ungdomsmästerskapen. Om två år kan några av dessa simmare kanske vara med och slåss om seniormedaljer. LS chefstränare David Söderstjerna, är en av många glada Landskronabor idag.
– Glada nyheter och en stor händelse för Landskrona som nu får chansen att visa upp sig från sin bästa sida. Landskrona Simsällskap ser fram emot att leverera flera topplaceringar i bassängen och ett fint arrangemang runt densamma, utlovar han.

Nere på Halvmånen huserar Cityidrott under sommarmånaderna och lånar ut allt från volleybollar till skateboards.
– Vi har dessutom en fri wifizon här nere nu, säger Jonny Karlsson, projektledare innan vi hunnit förklara vårt ärende om hur han ser på SM-veckan.
– Arbetet börjar nu. Nu gäller det att bygga upp en härlig energi så att vi kan locka många volontärer till arrangemangen som kommer att hållas i Landskrona. På detta område kan man säga att vi inom Cityidrott varit förutseende genom vår utbildning av ungdomsledare. Redan i vår ansökan till Allmänna arvsfonden, vill jag minnas att vi påtalade att detta var ett led i att sedan kunna ansöka om just SM-veckan, påtalar Jonny Karlsson som gärna ser att man förlägger SM i beachvolleyboll på den citynära stranden.
– I och för sig har Helsingborg också fina stränder men det vore något för Kronan Volley som är en klubb på stark frammarsch, att få stå värd för detta här.

Jonas Swärd, krögare på Seglarpaviljongen, alldeles intill Citadellbadet gläds när Landskrona Direkt kommer förbi och meddelar att han nog får se till att utöka uteserveringen till 2018.
– Det ser vi verkligen framemot. Jag har länge sagt att området här nere runt Halvmånen har en stor potential. Landskrona kanske kan anlägga några utomhuspadeltennis-banor här nere.

Läs mer:
SM-veckan till Landskrona 2018

sm_veckan02

Området runt Lagunen imponerade på SVT och RF.

sm_veckan03

Cityidrotts projektledare Jonny Karlsson slår ett slag för att beachvolley-SM förläggs till Halvmånen 2018.

sm_veckan04

Vallgravarna sågs som en stor potential.

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser