Annons

Brinova storsatsar i Landskrona

Runt om i centrala Landskrona är Brinova igång och fräschar upp sina fastigheter. På tur står bland annat Gallerian.

Brinova, är genom köpet av 13 fastigheter av Fastighets AB Tornet hösten 2015, en av de största fastighetsägarna i centrala Landskrona. Förutom att de idag äger en stor del av kvarteret Karl XV samt Gallerian så har de ett stort antal utspridda hyreshus runt om i centrum. Brinova spår staden en ljus framtid och satsar enorma summor på att renovera sitt bestånd. Ett av många projekt är att öppna upp resterande delen av Gallerian, ett arbete som beräknas vara klart till sommaren.

Annons
 

– En stor del av utrymmet kommer att ingå i den restaurang som kommer att ha sin huvudingång mot Rådhustorget. Dessutom kommer vi att bygga ett kontorshotell mitt i gamla Gallerian och vid ingången mot Norra Långgatan kommer två butiker att finnas. Det kommer även att finnas en uttagsautomat i passagen, säger Andreas Lund, regionchef på Brinova, när han tar Landskrona Direkt på en rundtur i företagets bestånd.
– Vi kommer alltså att öppna upp Gallerian så att man som tidigare kommer att kunna gå in och ut från Nygatan, Rådhustorget och Norra Långgatan.

Brinova har fortfarande ett fåtal tomma affärslokaler. Dessutom stängde Cubus sin butik på Järnvägsgatan i dagarna. Men Andreas Lund tror på en vändning.
– Det är klart att det är tuff konkurens från Väla och Center Syd samt näthandeln. Men jag tror att pendeln håller på att vända. Vi jobbar hårt på att fylla våra lokaler och högst prioritet har lokalen som Cubus låg i.

Ett annat projekt som inte kan ha undgått någon är renoveringen av Karl XV-huset som ligger på Järnvägsgatan och Borgmästargatan.  Där hyr redan PeterSvenskolan de två nedersta våningarna och de fyra som ligger över kommer alla att hyras av stadens utbildningsförvaltning.
– Kommunen är en väldigt stor hyresgäst hos oss. Det hyr även flera plan i vår fastighet på Rådmansgatan, säger Andreas Lund.

Det är dock inte bara fasaderna och de kommersiella lokalerna som Brinova renoverar.
– Vi har också ett stort antal lägenheter som successivt kommer att renoveras varsamt. Vi har en hel del lägenheter med fina lägen, säger Andreas Lund och går in i en trappa på Nygatan.

Vi går upp några våningar och träder in i en tom lägenhet med en fantastisk balkong med utsikt mot Rådhustorget.
– Detta är en av ett tjugotal lägenheter som ska renoveras ordentligt. Och några problem med att hyra ut den kommer det inte att bli.

De många projekten gör att många idag får sin försörjning genom Brinova eller i de företag som utför entreprenadarbeten.
– Jag skulle uppskatta att 50-60 personer jobbar med våra fastigheter i Landskrona idag.

Och det är inga blygsamma summor som Brinova satsar.
– Vi har haft en entrepenadkostnad på 130 miljoner kronor för de tre projekten i Karl XV-huset samt Gallerian och fram till idag har vi renoverat och kommer att fortsätta att modernisera för 50-55 miljoner kronor i det övriga beståndet. Och mycket återstår. Vi tror verkligen på Landskrona. Det geografiska läget är bra. Vi är här för att stanna, avslutar Andreas Lund.

Nygatan har fått ett lyft efter att Kulturskolan flyttat in. Andreas Lund, regionchef på Brinova berättar att kommunen nu kommer att rusta upp gatan.

Enligt Andreas Lund är det inte bara Landskrona som Cubus nu lämnar. Affärslokalen som ligger i så kallat A-läge kommer enligt regionchefen förhoppningsvis snart åter att vara uthyrd.

I helgen var en stor mobil kran på plats och utförde ett spektakulärt lyft av trapphus som nu placerats inne på gården till Karl XV-huset.

Inne i delar av Gallerian samt i fastigheten Östra Roten 21 ut mot Rådhustorget kommer den asiatiska restaurangen Yazhou att öppna på hela 560 kvadratmeter till sommaren. Just nu tas det gamla bankvalvet bort i lokalen.

Yazhou kommer att få en ingång även inne från själva gallerian där det också kommer att utformas ett kontorshotell samt två butiker.

Brinova har flera hyreslägenheter i sitt bestånd som nu successivt kommer att renoveras. Här utsikten från en lägenhet  med en rejäl balkong i västerläge ut mot Rådhustorget som för närvarande står tom.

Brinova äger flera fastigheter längs med Storgatan som nu väntar på en uppfräschning.

… Bokhandelshuset var först att bli klart. Ljussättningen har blivit uppskattad och lär följa på fler hus i Brinovas bestånd. Foto: Leo Erdfelt.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser