Annons

Fukushima – No Go Zone

Fukushima No Go Zone – En tidigare invånare är tillbaka i sin ödelagda stad. Foto: Carlos Ayesta/Guillaume Bression

Redan börjar Landskrona Foto Festival att ta form. I år kommer festivalen att gå av stapeln 8–17 september och de konstnärliga ledarna Jenny Nordquist och Christian Caujolle har hunnit boka in flera utställningar.

Annons
 

På Citadellet visas för första gången i Europa den lika hyllade som skakande utställningen ”Fukushima – No Go Zone”, som skildrar konsekvenserna av det japanska kärnkraftverkshaveriet 2011 av fotograferna Carlos Ayesta (Venezuela) och Guillaume Bressions (Frankrike).

I jordbävningens spår följde vågor på uppemot 30 meter. Förödelsen var enorm.
Elnät och reservkraften till ett av världens största kärnkraftverk Fukushima slogs ut direkt av skalvet. Nödkylningen slutade fungera när vattnet steg. Under ett par dagar direktsändes dramat på TV världen över. Härdsmältor följde. De båda fotograferna Carlos Ayesta och Guillaume Bression var snabbt på plats. Och har sedan dess fortsatt sin dokumentation av området.
De tog bilder, inte för att vittna, utan av nödvändighet, eftersom de var där och kunde inte tro sina ögon, säger Christian Caujolle som lyckats få utställningen till Landskrona.

Det är även klart med vad som kommer att visas på konsthallen. Där  kommer besökarna att uppleva utställningar av franske konstnären Olivier Culmann och schweiziska duon Cortis & Sonderegger.

Satsningen på utomhusutställningar fortsätter och kommer att bli fler under festivalen 2017.
Redan klart är att verk av den amerikanske konstnären Caleb Charland kommer att visas.

Nyrenoverade Sofia Albertina kyrka kommer att utgör ett intressant nytillskott som utställningsplats.

Precis som i fjol kommer centrala skyltfönster att utnyttjas, i år på temat ”You and Me”.

I Exercishallen samsas de återkommande Fotoboksdagarna med en utställning av modeföretaget Benettons projekt ”Fabrica” på 1990-talet, en satsning där unga, okända fotografer med åren blivit internationellt erkända fotografer.

Läs mer om årets festival
Landskrona en del i satsningen på ung nordisk fotografi

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser