Annons

Landskrona en del i satsningen på ung nordisk fotografi

Fridhems fotoelever hänger en utställning i ett tillfälligt galleri på Nygatan. Även i framtiden kommer Landskronaborna att ges chansen att se ung fotografi.

Nu ska de nordiska fotofestivalerna i allt större utsträckning  satsa på ung nordisk fotografi. Landskrona fotofestival, som i år bland annat ställde ut Akademin Valands examensklass  i konstnärlig kandidatexamen i fotografi, är en del i denna satsning.
I somras var det arton nyutexaminerade konstnärer som i utställningen  DET ÄR ALLT på ÖV-huset blandade friskt med tekniker i gränslandet av den renodlade fotografin.  Med bidrag från Nordisk Kulturfond ska nu unga begåvningar få fart på sina karriärer och Landskrona fotofestival är ett av instrumenten.

Annons
 

Intresset för fotokonsten har ökat påtagligt de senaste åren i samband med den digitala teknikens genomslag. Samtidigt sker ett närmande mellan bildkonstens olika områden. Måleri, skulptur, fotografi och video blandas och berikar varandra. Fotofestivaler har haft stor betydelse i Europa för att stärka intresset för det seriösa och konstnärliga bildskapandet. I Norden är denna typ av mötesplatser mellan professionella och deras publik jämförelsevis svag något som samarbetet inom Nordic Photo Festivals hoppas kunna stärka genom sitt nya gemensamma samarbete.

Landskrona Foto Festival har tillsammans med Backlight Photo Festival i Tampere (FI), Nordic Light Festival i Kristiansund (NO), Helsinki Open Photo festival (FI) samt fotomagasinet Katalog (DK) tilldelats tvåhundratusen danska kronor från Nordisk Kulturfond. Tillsammans ingår de i nätverket Nordic Photo Festivals vars gemensamma mål är att ta in den internationella fotoscenens uttryck och debatt till de nordiska fotofestivalerna samt att stimulera unga, framväxande fotografers karriärer.

Nordic Photo Festivals fick det nordiska kulturstödet för ett gemensamt projekt som skapar tillfällen till utbyte mellan de olika nordiska ländernas unga fotokonstnärer och som även ger dem möjlighet till möten med internationellt etablerade curatorer och konstnärer som kan innebär en möjlighet till internationellt engagemang. Projektet innehåller delprojekt med trainee-program för unga konstnärer med curatorsinriktning, workshops där unga fotografer arbetar fram en utställning tillsammans med erfarna internationellt etablerade konstnärer samt möjlighet för ett större antal unga fotografer delta i Portfolio Reviews utan att begränsas av egna kostnader. Huvuddelen av projektet kommer att genomföras under 2017 och traineeprogrammet kommer pågå 2017 – 2018.

En kommentar till "Landskrona en del i satsningen på ung nordisk fotografi"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Fukushima – No Go Zone

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser