Annons
Måndagen den 24:e januari
4.7°C 5.6m/s
Dagens namn: Erika

Magasin A firar 40 år

I år är det 40 år sedan Ulf Roos startade Magasin A.

I år är det 40 år sedan Ulf Roos startade Magasin A. Arkitekten har aldrig ångrat sitt yrkesval.

Det började på en bakgård på Hvilans för 40 år sedan. Då vann Magasin A arkitekter tävlingen ”Framtidens hus” trots att man startat företaget samma år. Idag huserar arkitektbyrån i lokaler med utsikt över Landskrona hamn och har tio personer anställda. 40-årsjubileet firas med att bjuda in ett hundratal kunder till Landskrona Konsthall där byrån skapat en miniutställning.

Annons
 

1976 startade arkitekten Ulf Roos Magasin A. Han och hans dåvarande praktikant Leif Arnsby höll till på Hvilan bakom Solbackens Blommor som låg där Solbackens äldreboende nu ligger.
– Det var vi och en skomakare som hyrde in oss där, minns Ulf Roos och ler åt minnet.

Sedan dess har arkitektbyrån vuxit och idag ligger kontoret på Lilla Strandgatan 7. Där sitter de tio anställda och arbetar med att förändra bilden av hur staden ser ut.
– Det är vår bas och där träffas vi allihop och fikar tillsammans varje dag. Där jobbar vi. Där träffar vi kunder. Vi vill inte vara fler anställda. Istället vill vi vara som en familj och det ska kunderna känna när de kommer in till oss, säger Annette Sergel, VD för Magasin A när Landskrona Direkt möter upp i Konsthallen inför 40-årsfirandet.

På väggarna i konsthallen hänger fotografier på byggnader som arkitektbyrån ritat under åren. En del är mer traditionella medan andra verkligen sticker ut. Ulf Roos vill inte lyfta fram någon favorit men Leif Arnsby nämner Tingsrätten i Ystad.
– Den är mycket speciell för mig, säger han och skrattar.
– Men jag vill poängtera att det inte bara handlar om att ha en fasad. Själen i huset är minst lika viktig. Därför är kundrelationen A och O. Vi vill lära känna kunden för att skapa oss en bild av vad kunden egentligen vill ha.

Att Magasin A präglat Landskrona råder det ingen tvekan om. Tre gånger har de tilldelats Stadsbyggnadspriset. Det gällde för byggnader på Nyhamn, Borstahusen och Säbyholm.  Bland mycket annat har de ritat nya järnvägsstationen, Mötesplats Borstahusen, Bostadsrättsföreningen Rorsmannen på Nyhamn, den nya omklädningsbyggnaden på Idrottsplatsen, Härslövsbadet, Bostadsrättsföreningen Gustavssons Varf och kvarteret Mejeriet.

Resultatet av deras kunskaper syns även utombys. De har bland annat ritat Skånemejerier i Malmö, Svalövs Gymnasium, Kreativa Gymnasiet i Helsingborg och Buhres Fisk på Kivik.

Och ikväll firar de alltså 40-årsjubileum tillsammans med kunder i Konsthallen.
– Vi ville ta hit kunderna och visa upp vad vi gjort genom året och det är ingen tillfällighet att vi är just i konsthallen, säger Leif Arnsby.
– Det är en fantastisk byggnad som man önskar att man själv ritat.

Annette Sergel, Ulf Roos, Leif Arnsby och Ulf Svensson sätter sin prägel på stadsbilden där mellanrummen mellan husen inte minst är viktiga.

Annette Sergel, Ulf Roos, Leif Arnsby och Ulf Svensson sätter sin prägel på stadsbilden där mellanrummen mellan husen inte minst är viktiga.

En kommentar till "Magasin A firar 40 år"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Extraöppet i konsthallen

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser